Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά από δύο συνεχόμενους μήνες αυξήσεων. Η τουρκική λίρα ακολουθεί ανοδική πορεία μετά από την ανακοίνωση της απόφασης και διαμορφώνεται στις 7,3872 λίρες έναντι του δολαρίου, από τις 7,4024 λίρες που διαμορφωνόταν πριν από την απόφαση.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 17%, μετά από την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο από το 15%. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση στο 16,75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο για το τέλος του 2021, έχει αποφασίσει να διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική για παρατεταμένη περίοδο μέχρι οι ισχυροί δείκτες να εμφανίσουν μια μόνιμη πτώση στον πληθωρισμό και στη σταθερότητα των τιμών.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 14,60%.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως οι δείκτες του πληθωρισμού θα παρακολουθούνται στενά για τη συμβατότητά τους με τους στόχους στον ορίζοντα πρόβλεψης και δεν αποκλείεται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη εάν απαιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομική δραστηριότητα είναι σε ισχυρή πορεία» ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 6,7% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο.

Παρ΄ όλα αυτά οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών και οι αβεβαιότητες για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, κυριαρχούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης