Θύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει πέσει ο ισπανικός τουρισμός, με την κόντρα μεταξύ Λονδίνου και Μαδρίτης να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ύστερα από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης το περασμένο  Σάββατο για επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οικονομική ζημιά όμως υφίστανται και πολλές αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία με τους tour operators να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανεπανόρθωτες ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, στη δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο απάντησε υφυπουργός της βρετανικής κυβέρνησης υπερασπιζόμενος την απόφαση του Λονδίνου.

Η κακή είδηση για τον ισπανικό τουρισμό ήρθε από το βροχερό και ψυχρό Λονδίνο. Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες πληροφορήθηκαν την απόφαση του Λονδίνου εν μέσω διακοπών. Ακόμα μεγαλύτερο ήταν ωστόσο το σοκ και η απογοήτευση στον ισπανικό τουριστικό κλάδο, που «χάνει» έναν σημαντικό αριθμό τουριστών, τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες της σεζόν, από τη Γηραιά Αλβιώνα.

«Η επιβολή καραντίνας από το Λονδίνο αποτελεί χαριστική βολή για τον παραπαίοντα ισπανικό τουρισμό» έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα El Pais. Στο μεταξύ Νορβηγία και Βέλγιο επέβαλαν και εκείνες καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ισπανία και οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν για ταξίδια στην Καταλονία και άλλες περιοχές της χώρας λόγω της αύξησης κρουσμάτων. Αν μπει και η Γερμανία στο χορό επιβολής καραντίνας, τότε ο τουρισμός στην Ισπανία είναι καταδικασμένος. Η εφημερίδα La Vanguardia της Βαρκελώνης γράφει για «μοιραίο χτύπημα στην καλοκαιρινή περίοδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για τους Ισπανούς τα μέτρα έπειτα από τη συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται «τουριστική καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων», με τον πρωθυπουργό της χώρας να κάνει λόγο για λανθασμένη και δυσανάλογη απόφαση υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο κομμάτι της Ιβηρικής έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό δείκτη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έτσι η Βρετανία υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή της να επιβάλει 14ήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες από την Ισπανία σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, με όλο τον σεβασμό, διαφωνεί με την κριτική που δέχτηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όπως δήλωσε στο BBC ο Σάιμον Κλαρκ, ο Βρετανός υφυπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την εκτίμηση του Σάντσεθ ότι η επιβολή καραντίνας σε ταξιδιώτες από την Ισπανία είναι ένα δυσανάλογο μέτρο.

«Δεν συμφωνούμε με αυτή την εκτίμηση» είπε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας καθοδηγήθηκε από τα επιστημονικά δεδομένα και από τον ρυθμό μόλυνσης, που αυξήθηκε στην Ισπανία.

«Προφανώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις ισπανικές αρχές και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο να κατορθώσουν να θέσουν υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, η ένωση που εκπροσωπεί τα βρετανικά αεροδρόμια κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαίτηση 14ήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους από τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας προειδοποιώντας για μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στον οικονομικά καταπονημένο τουριστικό τομέα.

Συνολικό ποσοστό 15% των πτήσεων που αναχώρησαν από τη Βρετανία τον περασμένο Αύγουστο είχαν ως προορισμό τα αναφερόμενα νησιά, μεταφέροντας περίπου 2,4 εκατομμύρια επιβάτες, όπως ανακοίνωσε χθες η ένωση (Τhe Airport Operators Association-AOA).

«Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει άμεσα για τη διεξαγωγή πτήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των ταξιδιών σε νησιά όπως η Λανζαρότε, η Μαγιόρκα και η Τενερίφη, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων από την πανδημία COVID-19 είναι μικρότερος», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της ΑΟΑ Κάρεν Ντι.

«Η σεζόν έχει σχεδόν χαθεί»

Ο ισπανικός τουριστικός κλάδος ήλπιζε ότι, παρά τις αναμενόμενες απώλειες, όλα θα πήγαιναν καλά μετά το άνοιγμα των συνόρων στις 21 Ιουνίου. Σήμερα όμως επικρατεί απογοήτευση. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής του συνδέσμου καταλανικών τουριστικών γραφείων Μαρτίν Σαράτε στην ισπανική τηλεόραση: «Έχουμε φθάσει σχεδόν στον Αύγουστο. Για εμάς αυτή η σεζόν έχει σχεδόν χαθεί».

Τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύθηκαν κυρίως στη Βαρκελώνη και τη κοντινή περιοχή Λιέδα. Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κιμ Τόρα, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ισχυριζόταν ότι η Καταλονία τα πήγε καλύτερα στη μάχη κατά του κορωνοϊού από τη Μαδρίτη, δέχεται πλέον βροχή επικρίσεων για τη διαχείριση της κρίσης. Σε χθεσινές δηλώσεις του δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει ούτε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Καταλονία, έναν εφιάλτη για τον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος στην κορύφωση της πανδημίας έμεινε κλεισμένος στα σπίτια του σχεδόν δυόμισι μήνες.

Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν φέτος

Πολλά ξενοδοχεία της Ισπανίας ούτε καν άνοιξαν φέτος. Και εκείνα που τόλμησαν έρχονται αντιμέτωπα με κύμα ακυρώσεων από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Ο φόβος πολλών τουριστών να ταξιδέψουν σε γεμάτα αεροσκάφη, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν σε ολόκληρη την Ισπανία ή το κλείσιμο πολλών νυχτερινών κέντρων στην Καταλονία δρουν αποτρεπτικά σε όσους σχεδίαζαν να περάσουν τις διακοπές τους εκεί.

Η κατάρρευση του τουρισμού θα έχει, όπως φαίνεται, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ισπανίας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι πέρυσι επισκέφθηκαν τη χώρα 84 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες. Η ισπανική στατιστική υπηρεσία τοποθετεί τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ περίπου στο 12%. Από τη πλευρά της η La Vanguardia υπολογίζει ότι το 2019 τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18% του ΑΕΠ. Εκτός αυτού η εφημερίδα σημειώνει ότι περισσότερα από 3.000.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται στον τουριστικό κλάδο και κάνει λόγο για «καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων».

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης καταβάλλει προσπάθειες να σώσει ότι απέμεινε από την τουριστική σεζόν. Η υπουργός Εξωτερικών Αράνσα Γκονζάλεθ διαπραγματεύεται με τον Βρετανό ομόλογό της Ντόμινικ Ράαμπ μια εξαίρεση της καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη Βρετανία από τις Βαλεαρίδες με το επιχείρημα ότι στα ισπανικά νησιά της Μεσογείου η «κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο». Η Ισπανία είναι μια ασφαλής χώρα, ισχυρίζεται η Ισπανίδα υπουργός. Εν τέλει όμως η Μαδρίτη δεν θα αποφύγει να διαθέσει μεγάλο μέρος των κοινωνικών πόρων από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης στη στήριξη του τουριστικού κλάδου για να επιβιώσει, με την ελπίδα ότι του χρόνου θα είναι μια καλύτερη χρονιά.

Με πληροφορίες από DW, BBC,

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης