Η Ρωσία έχει ανοίξει για τα καλά τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που έρχεται αντιμέτωπη με κύμα ψύχους.
Οι εξαγωγές της Gazprom προς ευρωπαϊκές αγορές εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Φεβρουάριο, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η προσπάθεια της Ένωσης να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχουν μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Marex Spectrom, που δημοσιεύει το Bloomberg, η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών την εβδομάδα έως και τις 24 Φεβρουαρίου. Η τάση αυτή υπολογίζεται ότι εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα και θα έχει συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις αυξημένες ανάγκες σπεύδει να εκμεταλλευθεί η Gazprom.

«Μόνο η εταιρεία μας έχει τη δυνατότητα να αυξήσει ταχύτατα την προσφορά προς τους πελάτες στην Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ. «Δεν υπάρχει άλλος προμηθευτής, που να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το δύσκολο έργο» πρόσθεσε.

Ειδικοί σχολίαζαν πως ο Μίλερ μάλλον δεν υπερβάλλει. Η Νορβηγία αυτή τη στιγμή δεν έχει την έξτρα ποσότητα, που απαιτείται, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Yπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Ρωσία εξήγαγε φυσικό αέριο αξίας 38 δισ. δολαρίων στις μεγαλύτερες αγορές της στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης