Η Κίνα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να γίνουν μονομερώς ή με τη δημιουργία κάποιου νέου οργανισμού.

Μιλώντας σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στο Πεκίνο με τους ηγέτες των έξι κορυφαίων διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ο Λι δήλωσε ότι ο ΠΟΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίση επιβίωσης. «Κάποια από τα μέλη του θέλουν να κινηθεί αυτόνομα, ενώ κάποια άλλα θέλουν να καταργηθεί και θα ξεκινήσει και πάλι από την αρχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο περιορισμός της μονομέρειας και του προστατευτισμού είναι ένα κοινό έργο που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και θα πρέπει να εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΠΟΕ, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

«Η Κίνα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και τις βελτιώσεις του υφιστάμενου συστήματος, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του ΠΟΕ και διατηρώντας παράλληλα την εξουσία του», δήλωσε ο Λι.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πορεία της απελευθέρωσης του εμπορίου και δεν θα πρέπει να αλλάξουν οι θεμελιώδεις αρχές του ΠΟΕ, όπως η ανοικτή οικονομία, η διαφάνεια, η συμμετοχή όλων και η μη διακριτική μεταχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να απαντούν στις ανησυχίες όλων των πλευρών, να επιδιώκουν τα ευρύτερα κοινά συμφέροντα, να προστατεύουν ιδιαίτερα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων μελών και να βοηθούν να μειώνεται το χάσμα μεταξύ Νότου και Βορρά, δήλωσε ο Λι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης