Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημερινό ψήφισμά του καταδίκασε το μέγα σκάνδαλο φοροαπάτης «CumEx» που έχει στοιχίσει πάνω από 55 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία κρατών-μελών και φορολογουμένων της ΕΕ.

Με συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια του ΕΚ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλες, ενέκρινε το ψήφισμα το οποίο, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την αποτυχία των χρηματοπιστωτικών εποπτικών μηχανισμών και των φορολογικών αρχών των κρατών-μελών και καλεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τέτοιες πρακτικές.

Επίσης, το ΕΚ καλεί τις εθνικές αρχές να ξεκινήσουν ποινικές διαδικασίες όπου χρειάζεται, καθώς και να επιβληθούν ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στα εμπλεκόμενα με το σκάνδαλο μέρη.

Το ψήφισμα είχε τίτλο «To σκάνδαλο Cum Ex: Οικονομικό έγκλημα και τα κενά στο ισχύον νομικό πλαίσιο», υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες και συνδιαμορφώθηκε και συνυπογράφηκε εκ μέρους της Eυρωομάδας της Αριστεράς από τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον ευρωβουλευτή των Podemos, Μιγκέλ Ούρμπαν Κρέσπο.

Σημειώνεται ότι η σκανδαλώδης υπόθεση φοροαπάτης CumEx αποκαλύφθηκε από τους whistleblowers και ήρθε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα από διεθνή και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση διερευνάται εδώ και πολλούς μήνες σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών.

Βάσει των αποκαλύψεων, η πρακτική αυτής της φοροαπάτης, η οποία προς το παρόν φαίνεται να αφορά 11 κράτη-μέλη της ΕΕ, προέκυψε όταν μετοχές μεγάλων εταιρειών ανταλλάσσονταν μέσω πολύπλοκων συναλλαγών με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση στους εποπτικούς μηχανισμούς ότι οι ιδιοκτήτες της μετοχής είναι πολλοί και επομένως δικαιούνται πολλαπλές επιστροφές φόρου.

Στο σκάνδαλο CumEX εμπλέκονται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το πρώτο σχετικό πόρισμα, και έχει στοιχίσει πάνω από 55 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και στους φορολογούμενους της ΕΕ.