Το κινεζικό νόμισμα ενισχύθηκε την Τρίτη έναντι του δολαρίου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μετά την εκ νέου ενσωμάτωση ενός «αντικυκλικού» παράγοντα στον τύπο, βάσει του οποίου καθορίζεται η ισοτιμία γιουάν – δολαρίου.

Η κεντρική ισοτιμία του γιουάν ενισχύθηκε 0 ,67% στα 6,8052 γιουάν ανά δολάριο σήμερα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με το κινεζικό Σύστημα Διαπραγμάτευσης Ξένου Συναλλάγματος (CFETS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισοτιμία ανατιμήθηκε μετά την ανακοίνωση του CFETS την Παρασκευή ότι οι κινεζικές τράπεζες προσάρμοσαν τον «αντικυκλικό» παράγοντα στον μηχανισμό καθορισμού της κεντρικής ισοτιμίας γιουάν-δολαρίου.

Το CFETS σημείωσε ότι οι περισσότερες τράπεζες που διαπραγματεύονται ξένο συνάλλαγμα έκαναν την προσαρμογή με δική τους πρωτοβουλία από την αρχή του Αυγούστου για να αντισταθμίσουν το «προκυκλικό» κλίμα εν μέσω μίας εξασθένισης του γιουάν στην αγορά συναλλάγματος.

Το κινεζικό νόμισμα σημείωσε μία πτωτική τάση τους δύο τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω του ισχυρότερου δολαρίου και του άστατου κλίματος στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ υπήρχαν προσδοκίες της αγοράς για συνέχιση της υποχώρησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων στην αγορά συναλλάγματος, που προκαλούνται από ένα μη ορθολογικό κλίμα, η κινεζική εποπτική Αρχή για το συνάλλαγμα επέτρεψε στις τράπεζες να ενσωματώσουν τον «αντικυκλικό» παράγοντα στην υφιστάμενη φόρμουλα για την κεντρική ισοτιμία του γιουάν τον Μάιο του 2017.

Τον Ιανουάριο, μετά την επάνοδο της αγοράς σε φυσιολογικά επίπεδα με ισορροπημένες ροές κεφαλαίων, οι τράπεζες απέσυραν την προσαρμογή και μετέτρεψαν τον «αντικυκλικό» παράγοντα σε ουδέτερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης