Η άνοδος της εξωτραπεζικής χρηματοδότησης δημιουργεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη και χρειάζεται να ρυθμιστεί καλύτερα, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Klaas Knot.

«Οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές παρέχουν ένα υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο χρηματοδότησης στην αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης», ανέφερε ο Knot, πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, αυτοί οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε πιθανές ζημιές. Και ίσως ακόμη πιο σημαντικό, θα μπορούσαν να υπάρξουν διαχύσεις σε όλο το σύστημα, πέρα από τις αγορές ομολόγων υψηλής απόδοσης», τόνισε.

Όπως δήλωσε ο Knot, η πιο αυστηρή ρύθμιση του λεγόμενου σκιώδους τραπεζικού τομέα (shadow banking) θα μπορούσε να μετριάσει τους κινδύνους, υποδεικνύοντας τους κανόνες για τον ενυπόθηκο δανεισμό στην Ολλανδία, που ισχύουν για τις τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα εξίσου.

«Εάν καταλήξουμε ότι το υπερβολικό χρέος και η μόχλευση των μην χρηματοπιστωτικών οργανισμών είναι όντως οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί ρίσκου, θα μπορούσαμε επίσης να κοιτάξουμε για μέσα που στόχο έχουν να τα αντιμετωπίσουν (τα ρίσκα αυτά) άμεσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Knot διορίστηκε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), ένα όργανο που συντονίζει τους νέους τραπεζικούς κανόνες για τις οικονομίες της G20 από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης