Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι ανησυχίες για το Brexit «πάγωσαν» την πορεία περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη, με τους Βρετανούς τραπεζίτες να αποφεύγουν μία δεύτερη αύξηση επιτοκίων σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ΒοΕ προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, τη δεύτερη μετά το πέρας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προλειαίνοντας τον δρόμο για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και ειδικότερα, από το νέο καθεστώς των χρηματοπιστωτικών και εμπορικών συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, η ΒοΕ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία της ετήσιας ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% το 2018, προτού σταθεροποιηθεί στο 1,7% έως το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες προβλέψεις του Αυγούστου έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,3% το 2018, 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης