Δυναμικά ξεκίνησε την εβδομάδα ο χρυσός, που συνεχίζει και σήμερα ανοδικά, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να σκαρφαλώνει εκ νέου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων, αντλώντας ώθηση από την παρατεταμένη εξασθένιση του δολαρίου αλλά και από την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ο δείκτης του δολαρίου ICE US Dollar σημειώνει πτώση 0,3% στο 92,55, κινούμενος κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι αρκετών νομισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος αυξάνει την ελκυστικότητα του χρυσού, που τιμολογείται σε δολάρια, ενώ στην άνοδο του μετάλλου συνδράμει και η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

«Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως ταλαιπώρησε το το γιεν και τον χρυσό την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εικόνα τώρα αντιστρέφεται, καθώς οι αποδόσεις υποχωρούν εκ νέου», σημειώνει ο αναλυτής επενδύσεων Μάριος Χατζηκυριάκος της XM.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Τρίτη πέριξ του 0,68%, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, οι παράγοντες που πυροδότησαν το ράλι του χρυσού εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ. Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και τα ελλείμματα παραμένουν στο προσκήνιο, επίκεινται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ οι εντάσεις με την Κίνα επιδεινώνονται όλο και περισσότερο», προσθέτει ο Μ. Χατζηκυριάκος.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικού υπουργείο Εμπορίου εχθές ανακοίνωσε νέους κανόνες, οι οποίοι ουσιαστικά περιορίζουν την πρόσβαση του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei σε ξένα τσιπ.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει, καθώς οι θάνατοι παγκοσμίως αγγίζουν τους 775.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Έτσι, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό ενισχύεται την Τρίτη κατά 16,20 δολάρια ή 0,8%, στα 2.014,80 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο κατά 2,5% που κατέγραψε τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, και το ασήμι συνεχίζει το ράλι του, μετά το χθεσινό “άλμα” 6%, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να προσθέτει 64 σεντ ή 2,3%,στα 28,310 δολάρια η ουγγιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης