Κλείδωσε για τις 19 Φεβρουαρίου το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στη σύγκληση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (αποτελείται από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης) που θα εγκρίνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Ορίστηκε την ίδια ημέρα με τη σύνοδο του Eurogroup. Πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερη σύνοδος σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου για το τελικό πράσινο φως. Πρώτο θέμα στο Eurogroup η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, μια διπλή συνεδρίαση των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα ορίστηκε για την Καθαρά Δευτέρα. Στη σύνοδο του Eurorgoup της 19/2 η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα, με αναφορά στην πορεία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και με επισήμανση ότι οι 2 τελευταίες εκκρεμότητες είναι αυτές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του ΔΕΣΦΑ.

Την ίδια ημέρα, “κλείδωσε” και μία άλλη συνεδρίαση που ουσιαστικά αποτελεί και το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ESM. Αποφασίστηκε να λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (σ.σ. αποτελείται από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που ουσιαστικά θα αλλάξουν “καπέλο” αφού θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο για την υπουργική σύνοδο).

Στόχος είναι οι Διοικητές του ESM να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Πρέπει να ακολουθήσει και μία 2η σύνοδος, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, για να δοθεί το τελικό πράσινο φως για την υποδόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ότι θέμα της συνόδου του Συμβουλίου των Διοικητών της 19ης Φεβρουαρίου είναι η έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου. Επισημαίνεται ότι (ως είθισται) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υπογράψει το συμπληρωματικό μνημόνιο (SMoU) μετά την έγκρισή του από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup του Ιανουαρίου είχε εγκρίνει την 3η αξιολόγηση και στόχος ήταν η καταβολή του πρώτου πακέτου υποδόσεων το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου (σ.σ. 5,7 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν τώρα και άλλο 1 δις ευρώ από τον Απρίλιο και μετά).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης