Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 24 κρατών μελών για παράλειψη μεταφοράς νέων κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με σκοπό την ενίσχυση των επιλογών και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, για παράδειγμα με την εξασφάλιση σαφέστερων συμβάσεων, ποιοτικών υπηρεσιών και ανταγωνιστικών αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κώδικας διασφαλίζει επίσης υψηλότερα πρότυπα για τις υπηρεσίες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων πιο αποδοτικών και προσβάσιμων επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης τη δυνατότητα να επωφελούνται από κανόνες που παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, καθώς και από ενισχυμένη κανονιστική προβλεψιμότητα, με αποτέλεσμα πιο καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές.

Η προθεσμία για τη μεταφορά του κώδικα στην εθνική νομοθεσία ήταν η 21η Δεκεμβρίου 2020. Μέχρι στιγμής, μόνο η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Φινλανδία έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή ότι έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, δηλώνοντας έτσι την πλήρη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, καλώντας τες να θεσπίσουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης