Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα υποχρεωθούν να αφήνουν κενά τα μεσαία καθίσματα στις θέσεις τριών επιβατών, ωστόσο η χρήση μάσκας προσώπου κατά τις πτήσεις, αλλά και στα αεροδρόμια θα είναι υποχρεωτική. Αυτή την απόφαση πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πρόταση της Επιτροπής είναι η παράταση των περιορισμών για τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν για ακόμα 30 ημέρες, έως δηλαδή τη 15η Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τη χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών, αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση, σημειώνει η Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οδηγίες της Κομισιόν για τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν μέρος ευρύτερου πακέτου συστάσεων, το οποίο θα εκδοθεί σήμερα, προκειμένου να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που επιθυμούν όλες οι χώρες είναι η επανεκκίνηση των ταξιδίων, προκειμένου να αναζωογονηθεί ο ήδη πληττόμενος από την πανδημία κλάδος του τουρισμού.

Το σύνολο των οδηγιών της Κομισιόν έχει στόχο να μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των παραλιών τους ερχόμενους μήνες, παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Reuters, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη των ανθρώπων να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες μέλη της Ένωσης και να επιτρέπουν τα σχετικά ταξίδια.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νομικός έλεγχος για τις εταιρείες που δεν επιστρέφουν τις προκαταβολές

«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία» ανέφερε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ, χωρίς να επιβάλλει στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) και να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.

«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε» δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.

Τον Ιούνιο ανοίγει τα σύνορα η Γερμανία – Τον Ιούλιο η Ισπανία

Ενισχυτικά προς τις αποφάσεις της Κομισιόν, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στα μέσα Ιουνίου, εάν η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού εξελιχθεί ομαλά, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ.

Ήδη από το Σάββατο 16 Μαΐου χαλαρώνουν οι συνοριακοί έλεγχοι στα μεθοριακά περάσματα από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, καθώς θα εφαρμόζονται επιλεκτικά και όχι συστηματικά. «Θέλουμε την ελεύθερη μετακίνηση από τα μέσα Ιουνίου» δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Ζεεχόφερ και επισήμανε ότι μεθαύριο αίρονται και οι έλεγχοι στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά τα σύνορα ειδικά με την Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να ανοίξουν. Επίσης επισήμανε ότι σε μεγάλο τμήμα της γαλλικής πλευράς των γερμανογαλλικών συνόρων η περιοχή θεωρείται ακόμη «κόκκινη».

Ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ακόμα ότι καταργείται και η υποχρέωση παραμονής σε 14ήμερη καραντίνα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φθάνουν στη Γερμανία από άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν για όσους έρχονται από τρίτες χώρες.

«Θα πρέπει πάντως τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε και έτοιμοι να αντιδράσουμε, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Εν αντιθέσει με τη Γερμανία, οι ισπανικές αρχές σχεδιάζουν να κρατήσουν τα σύνορα της χώρας κλειστά για τους περισσότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα χερσαία σύνορα με τη Γαλλία και την Πορτογαλία είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου, όταν κηρύχθηκε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πανδημίας, γεγονός που σχεδόν έχει ακινητοποιήσει την οικονομία και έχει πλήξει σφοδρά τον τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους τομείς της βιομηχανίας της.

Η χώρα έχει αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown για τους κατοίκους της, καθώς φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο η πανδημία, και έχει αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ξένους ταξιδιώτες, ουσιαστικά κλείνοντας τα σύνορα από αέρος και θαλάσσης, για να αποφύγει την εισαγωγή του ιού από τρίτες χώρες.

Το μέτρο της καραντίνας αναμένεται να αρθεί στις 24 Μαΐου, όταν θα λήξει και η κατάσταση συναγερμού, αλλά με πιθανότητα παράτασης και των δύο. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στα ταξίδια είναι πιθανόν να παραμείνουν σε ισχύ πολύ μετά τις 24 Μαΐου, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας του τουρισμού για την ισπανική οικονομία, είπαν οι πηγές στο Reuters.

«Όταν φθάσουμε στη νέα κανονικότητα, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορα με τις χώρες του Σένγκεν, μιλάμε για άνοιγμα προς αυτές τις χώρες στις αρχές Ιουλίου» είπε μια από τις πηγές.

Ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία αυξήθηκε λίγο από χθες -184 νεκροί από 176- όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά από τη νόσο έχουν χάσει στην Ισπανία τη ζωή τους 27.104 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σήμερα ελάχιστα, από τα 228.030 που ήταν χθες σε 228.691.

Πως θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία

Αυστηρές συστάσεις για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων προτείνει η Κομισιόν στο σημερινό πακέτο για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Στο κείμενο που έστειλε η Κομισιόν στο Συμβούλιο, αναφέρεται ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη μέτρα που μειώνουν την παρουσία προσωπικού στην εγκατάσταση, όπως η εργασία από το σπίτι για όλο το προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα που ενδέχεται να είναι συμβατά με την τηλεργασία». «Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μέτρα για τη μείωση του αριθμού των φυσικών επαφών και του χρόνου των φυσικών επαφών μεταξύ των ατόμων εντός του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην εργασία, των αλλαγών στις ώρες γεύματος, της χρήσης τηλεφώνων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας».

Συγκεκριμένα, ο χώρος πρέπει να εφαρμόσει στοχοθετημένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η φυσική απόσταση διατηρείται σε κοινόχρηστους χώρους όπου οι επισκέπτες είναι πιθανό να συγκεντρωθούν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (δηλαδή περισσότερο από 15 λεπτά), όπως ο καθορισμός μέγιστου αριθμού επισκεπτών που επιτρέπεται σε κάθε κοινή εγκατάσταση (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, λόμπι). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατανομή χρόνου επί ψηφιακών κρατήσεων για ώρες γεύματος ή επισκέψεις σε πισίνες ή γυμναστήρια.

Όταν η φυσική απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί πλήρως, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, όπως η χρήση γυάλινων ή πλαστικών διαχωριστικών, η χρήση μάσκας κ.λπ.

Κατ `αρχήν, μια απόσταση 1,5 έως 2 μέτρων θα πρέπει να εφαρμόζεται στους κοινόχρηστους χώρους ολόκληρης της εγκατάστασης (εκτός από άτομα που ταξιδεύουν μαζί και μοιράζονται δωμάτια), που συμπληρώνεται από άλλα μέτρα (π.χ. μάσκα), όπου αυτό δεν είναι δυνατό.

Για εξωτερικούς χώρους (παραλίες, πισίνες, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.), θα πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις που να επιτρέπουν τη φυσική απόσταση και την εφαρμογή ειδικών μέτρων υγιεινής. Οι εσωτερικοί χώροι, όπως σπα και πισίνες, πρέπει επίσης να τηρούν αυστηρά μέτρα υγιεινής. Κάθε εγκατάσταση πρέπει να εξετάσει προσεκτικά (π.χ. εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας). Εκδηλώσεις μεγαλύτερης κλίμακας π.χ. οι συναυλίες πρέπει να αναβληθούν.

Εκτός από τη φυσική απόσταση, πρέπει να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα μέτρα προσωπικής προστασίας και πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης, να κοινοποιηθούν στο προσωπικό και τους επισκέπτες και να εφαρμοστούν.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

i) Αναπνευστική εθιμοτυπία: η αυστηρή αναπνευστική εθιμοτυπία πρέπει να γνωστοποιείται και να ακολουθείται (βήχας ή φτέρνισμα σε χάρτινο ιστό ή κάμψη αγκώνα) από επισκέπτες και μέλη του προσωπικού. Τα ιδρύματα πρέπει να διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα χαρτιού και δοχείων.

ii) Υγιεινή χεριών: η υγιεινή των χεριών είναι ένα βασικό μέτρο ελέγχου και πρέπει να κοινοποιείται στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους μέσω infographics πληροφοριών σε βασικούς χώρους / εγκαταστάσεις (π.χ. στην είσοδο, στις τουαλέτες, στο ταμείο κ.λπ.). Τα καταστήματα πρέπει να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών με σαπούνι, χαρτοπετσέτες μίας χρήσης ή αυτόματα στεγνωτήρια για στέγνωμα και διαλύματα για απολύμανση με βάση το αλκοόλ.

iii) Χρήση μάσκας προσώπου: Η χρήση μάσκας προσώπου από το προσωπικό και τους επισκέπτες θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο και όχι αντικατάσταση βασικών προληπτικών μέτρων. Η κατάλληλη χρήση μάσκας προσώπου είναι σημαντική και πρέπει να κοινοποιείται στους επισκέπτες και στο προσωπικό.

iv) Εξαερισμός: Συνιστάται η αύξηση του αριθμού ανταλλαγών αέρα ανά ώρα και η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερου εξωτερικού αέρα, είτε με φυσικό είτε με μηχανικό εξαερισμό, ανάλογα με την εγκατάσταση. Συνιστάται αυξημένος αερισμός των δωματίων για τουλάχιστον μία ώρα μετά το check-out των επισκεπτών.

v) Καθαρισμός και απολύμανση: Ο καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται συχνά, όσο το δυνατόν συχνότερα (τουλάχιστον καθημερινά και αν είναι δυνατόν πιο συχνά) είναι το κλειδί. Παραδείγματα αυτών των επιφανειών είναι πόμολα και λαβές πορτών, καρέκλες και μπράτσα, επιτραπέζιες κορυφές, διακόπτες φωτός, βρύσες νερού, κουμπιά ανελκυστήρα, πάγκο μπαρ, κ.λπ. Το προσωπικό πρέπει να ενημερώνεται και να εκτελεί τη διαδικασία καθαρισμού μετά το check out, καθώς και σχετικά με την επεξεργασία εξοπλισμού καθαρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, πλυντηρίου και προσωπικής υγιεινής μετά τον καθαρισμό.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε σχετικά ότι «γνωρίζουμε πόσο ανυπομονούν οι Ευρωπαίοι πολίτες για το καλοκαίρι και τα ταξίδια. Οι τεράστιες θυσίες τους τελευταίους μήνες θα επιτρέψουν μια προσεκτική και σταδιακή επανέναρξη – προς το παρόν. Όμως, η αποσυμπίεση και ο τουρισμός δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση, τη σωματική απομάκρυνση και τις αυστηρές προφυλάξεις για την υγεία σε ολόκληρο το οικοσύστημα τουρισμού και μεταφορών για να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιδημίες. Δεν θα αφήσουμε τις προσπάθειές μας να χαθούν».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης