Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις ενέργειές της για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι το Εurogrpoup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου η χώρα να πάρει το 1 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται κυρίως από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης.

Στην έκθεση επισημαίνεται η πρόοδος αλλά και ότι η χώρα δεν έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα για επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογαΑυτό είναι το βασικό μήνυμα που έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση μέσω της έκθεσης για τη δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας μετά την έξοδο από μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρει η Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα:

Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, μολονότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2018, ο ρυθμός σε ορισμένους τομείς υπήρξε αργός και έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις των συναφών βασικών μεταρρυθμίσεων.

Η διαδοχή του νόμου Κατσέλη και τα «κόκκινα» δάνεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η Επιτροπή εκφράζει ενστάσεις σχετικά με το σχέδιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θεωρώντας ότι η προστασία πρέπει να παρέχεται στοχευμένα στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Θεωρεί επίσης ότι τα χρονικά όρια του νόμου πρέπει να είναι περιορισμένα και να μην δημιουργούνται εμπόδια στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ο νόμος Κατσέλη είναι προαπαιτούμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί δεδομένου ότι οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών συνεχίζονται.

Δεν έχει εκπληρωθεί επίσης και η δέσμευση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως τονίζεται παρά την πρόοδο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υπερβολικά υψηλό, στο 47% του συνόλου ή 85 δισ. ευρώ (στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2018). Σύμφωνα με την έκθεση η αξιοποίηση εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Καθυστερήσεις καταγράφονται και σε άλλες προαπαιτούμενα, που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβκσις η Ελλάδα σημείωσε «σημαντική πρόοδο» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είπε, ο ρυθμός υλοποίησης είναι αργός και οδήγησε σε καθυστερήσεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με τη διάδοχη κατάσταση του Νόμου Κατσέλη είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να επιλυθούν κάποια ζητήματα, ώστε να μην ευνοοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Παραμένουν ανοιχτές εκκρεμότητες

O Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι περισσότερες δεσμεύσεις που είχε λάβει η ΕλλάδαΑπό την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι περισσότερες δεσμεύσεις που είχε λάβει η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο προϋπολογισμός του 2019 που προβλέπει την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, οι ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά φυσικού αερίου, η επέκταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην περίθαλψη, στην προσέλκυση επενδύσεων και στο δικαστικό σύστημα.

Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά προαπαιτούμενα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη) και η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, καταλήγοντας, ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ένα μήνυμα που θα μεταφέρει στις αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι «κάποια σημεία» πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει για το θέμα αυτό με την κυβέρνηση αύριο στην Αθήνα.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης: Σοβαρές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης