Το πρόγραμμα δανεισμού της από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το οποίο προκύπτει ότι θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2026. Με τις εκδόσεις αυτές, η Κομισιόν θα γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων σε ευρώ.

Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει ένα ποσό 750 δισ. ευρώ σε τιμές του 2018 αλλά 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, θα γίνεται μέσω δημοπρασιών και κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων που θα επιτρέπουν τις τακτικές εκταμιεύσεις χρημάτων στις χώρες της ΕΕ, μόλις αυτές ολοκληρώνουν τα συμφωνηθέντα έργα και μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν θα εκδίδει ομόλογα με διάρκεια 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 και 30 ετών, καθώς και έντοκα γραμμάτια με διάρκεια μικρότερη από ένα έτος.

Ο δανεισμός της Επιτροπής θα αρχίσει μόλις η απόφαση για τους ίδιους πόρους επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 27 χωρών της ΕΕ. Πρόκειται για τον νόμο που αυξάνει τις εγγυήσεις από τις χώρες της ΕΕ στον προϋπολογισμό της ΕΕ στο 2% του Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI) έως το 2058 από 1,4%.

Η επικύρωση του νόμου είναι αναγκαία, επειδή η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανείζεται με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγγύηση θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας, καθώς η αποπληρωμή των δανείων πρόκειται να γίνει με νέους φόρους που πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια αντί μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης