Τα τρακτέρ ή αλλιώς γεωργικοί ελκυστήρες εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών προγραμμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι εγκρίσεις “κόλλησαν” στη γραφειοκρατία και τώρα τα πολιτικά πρόσωπα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την ορθότητα ή μη των προηγούμενων επιλογών και τις συμφωνίες της νέας κυβέρνησης.

Στη μέση βρίσκονται βεβαίως οι αγρότες που θέλουν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους για να βελτιώσουν τους όρους παραγωγής, άρα και το εισόδημά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Για πάγωμα της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας ουσιαστικά σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του πρώην γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη.

Αναλυτικά, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) εκτίμησε μεταξύ άλλων πως «θίγουν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του τόνισε πως «η πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία με μια σειρά πράξεων και παραλείψεών της πάγωσε ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 316 εκατ. ευρώ».

Σε ότι έχει να κάνει με τους γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) το ΥΠΑΑΤ σχολιάζει «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, επιλέγοντας να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των γεωργικών ελκυστήρων στη βάση των τριών προσφορών, απέδειξε εκ του αποτελέσματος ότι ούτε σωστά προετοιμασμένη ήταν, ούτε είχε λάβει υπόψη τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Και συνεχίζει «αντίθετα, εξέδωσε εγκύκλιο 3 (!) μήνες μετά την έναρξη των αξιολογήσεων, ρυθμίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για τους γεωργικούς ελκυστήρες εκ νέου και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προβλεπόταν στην υπουργική απόφαση».

Υπογραμμίζει πως λόγω αυτών των ενεργειών πέρασε ένας χρόνος χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Έτσι, όπως σημειώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά άμεσα «στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης με επιτάχυνση της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και το συμφέρον του αγροτικού κόσμου, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκατ. ευρώ» και συμπληρώνει «αυτό που δεν έλυναν για 2 χρόνια, το λύνουμε σε 2 μήνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης