Το θέμα της συσσώρευσης των NPLs που εξακολουθούν να πιέζουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς, ανησυχεί την ΕΚΤ, αναφέρει το μέλος της Τράπεζας, Yves Mersch.

Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε νέες προτάσεις που θα υποχρεώσουν τις τράπεζες της ευρωζώνης από το επόμενο έτος να εξοικονομήσουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τα επισφαλή δάνεια και ίσως παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου αποθέματος των επισφαλών χρεών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες κατέχουν το 30% σχεδόν των 915 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των επισφαλών δανείων της ευρωζώνης, έχει αντιδράσει έντονα σε αυτά τα μέτρα, ζητώντας από την ΕΚΤ να τα κάνει πιο ήπια μετά από δημόσια διαβούλευση που θα διεξαχθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Σε συνέδριο στο Μιλάνο ο Mersch ερωτηθείς για τις ανησυχίες της Ιταλίας σχετικά με νέες προτάσεις, τόνισε ότι «εάν έχουμε κανόνες στην Ευρώπη, δεν μπορούμε πάντα να βάζουμε σε εφαρμογή κάποιες πολιτιστικές εξαιρέσεις, ιδιαίτερα αν αυτές οι εξαιρέσεις είναι… εσωτερικά κατασκευασμένες».

Πρόσθεσε πως προκειμένου να επισπευσθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση «πρέπει ο καθένας να φτιάξει τα οικονομικά του κράτους του, σε κάθε κράτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 51% των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης είναι εκτεθειμένες σε μια ξαφνική αλλαγή στα επιτόκια και ίσως χρειαστεί να εξοικονομήσουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με αυτό το ρίσκο, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται να αποσύρει το πρόγραμμα νομισματικής στήριξης μετά από χρόνια ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων, ανοίγοντας το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά από την προσομοίωση σεναρίων από την ξαφνική νομισματική σύσφιξη στο πάγωμα του δανεισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από τις 111 τράπεζες που συμμετείχαν στα τεστ, είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες αλλαγές των επιτοκίων.

Αλλά προειδοποίησε ότι απαιτούνται “έντονες συζητήσεις” με 51 εξ αυτών, αφού διαπιστώθηκε ότι ίσως είναι ευάλωτες σε μεγάλες τοποθετήσεις σε παράγωγα και ιδιαίτερα επιθετικά μοντέλα για τον υπολογισμό του ρίσκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης