Υψηλά μερίδια στις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και καλούς ρυθμούς ανάπτυξης διατηρούν τα γνώριμα “δυνατά” προϊόντα στο εξαγωγικό οπλοστάσιο της χώρας, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα ψάρια και οι κομπόστες, ενώ με γοργό ρυθμό εξελίσσονται οι πωλήσεις στο εξωτερικό των ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής “made in Greece”.

Την ίδια στιγμή, σταθερή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι εξαγωγές του ελληνικού τροφίμου στις παραδοσιακές αγορές του, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ θετική προοπτική διαφαίνεται και για νέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, σε ό,τι αφορά το μεταποιημένο τυποποιημένο προϊόν προστιθέμενης αξίας, οι πωλήσεις στο εξωτερικό ως ποσοστό επί του συνόλου, υστερούν σημαντικά, σε σχέση π.χ., με εκείνες της Ιταλίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη για τις ελληνικές εξαγωγές στον κλάδο, που πραγματοποίησε η εταιρεία “Global Greece”, βάζοντας στο “μικροσκόπιο” τα 30 κρισιμότερα εξαγώγιμα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, τόσο ως προς τις ποσότητες, όσο και ως προς τις προοπτικές τους, με βάση την ανάπτυξη των εξαγωγών τους την τελευταία πενταετία.

   Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τρόφιμα και τα ποτά αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 24% εάν εξαιρεθούν οι πωλήσεις πετρελαιοειδών. Ωστόσο οι εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, εκείνων δηλαδή που αποφέρουν το μεγαλύτερο όφελος, αντιστοιχούν μόλις στο 51% του συνόλου, πολύ μικρό ποσοστό έναντι του 76% της Ιταλίας για παράδειγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της “Global Greece”, Μπάμπης Φιλαδαρλής, «ένας κρίσιμος παράγοντας για να αυξήσουμε τις εξαγωγές του κλάδου είναι ο εντοπισμός των πιο σπουδαίων εξαγόμενων προϊόντων, καθώς και των πιο ενδεδειγμένων χωρών για στόχευση.

Κάναμε αυτή τη μελέτη για να καταγράψουμε ποια είναι τα κρισιμότερα εξαγώγιμα προϊόντα και ποιες οι σπουδαιότερες αγορές για το καθένα από αυτά, με κριτήρια τόσο σε μέγεθος εξαγωγών όσο και σε προοπτική, την ανάπτυξή τους δηλαδή στα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα αν οι ποσότητες είναι μεγάλες ή μικρές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης