Τα διαθέσιμα, το χρέος και η επιτήρηση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 13:22
Τα διαθέσιμα, το χρέος και η επιτήρηση
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μεγάλη συμφωνία βρίσκονται δεσμεύσεις για διατήρηση συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων για 10ετίες (3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και πάνω από 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια), ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων (σε ασφαλιστικό, αφορολόγητο και διαρθρωτικά μέτρα), αλλά και αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή συγκεκριμένων «αιρεσιμοτήτων».

Όσον αφορά στο περίφημο «γαλλικό κλειδί», δηλαδή τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με το ΑΕΠ, φέρεται η σημασία του να έχει πλέον μειωθεί.

Επίσης, ο «ορατός» μέχρι στιγμής μοχλός πίεσης για την εφαρμογή των μεταμνημονιακών μέτρων είναι τα έσοδα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs. Προτείνεται να κατανεμηθούν σε εύρος τετραετίας (1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2019-2022).

Αναφορικά, δε, με την ενισχυμένη επιτήρηση (Enhanced Surveillance) θα ενεργοποιηθεί με απόφαση της Κομισιόν πριν από τις 20 Αυγούστου.

Θα ανανεώνεται ανά έξι μήνες επίσης με απόφαση της Κομισιόν και θα περιλαμβάνει τριμηνιαίους ελέγχους (στους οποίους όμως θα μετέχουν όλοι οι δανειστές και θα περνούν από την κρίση του Eurogroup). Εκτίμησε, δε, ότι μπορεί να διαρκέσει 2 ή 3 έτη.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 13:22