Σχοινάς: Δυνατότητα πρώιμης εκταμίευσης του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 10:57
Σχοινάς: Δυνατότητα πρώιμης εκταμίευσης του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε εκπομπή της ΕΡΤ 1.

Στο οικονομικό πεδίο υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να λάβει η Ελλάδα το 10% των πόρων που της αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αμέσως μετά την έγκριση του εθνικού σχεδίου από την Επιτροπή και πριν να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Αυτό, είπε, μαζί με τα 2,7 δισ. του προγράμματος SURE για την απασχόληση θα είναι ένα «σημαντικό μαξιλάρι» πριν δοθούν οι μεγάλοι πόροι την επόμενη χρονιά.

«Σε λίγες εβδομάδες τα κράτη μέλη θα καταθέσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να μπαίνει το χρήμα στην πραγματική οικονομία» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαργαρίτης διευκρίνισε ότι υπάρχει και η δυνατότητα να δοθεί το 10% των πόρων που αναλογούν σε κάθε χώρα -και στην Ελλάδα- ως προκαταβολή από τη στιγμή που η Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα, πριν από την έγκρισή του από το Συμβούλιο Υπουργών.

Αυτό το ποσό μαζί με τα 2,7 δισ. του προγράμματος SURE για τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση αποτελεί ένα σημαντικό μαξιλάρι πριν εισρεύσουν οι μεγάλοι πόροι την επόμενη χρονιά.

Ως προς τις δράσεις προς τις οποίες θα κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι, απάντησε ότι η αφετηρία για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους της Ευρώπης είναι να ξεπεραστούν οι οικονομικές απώλειες που προκάλεσε η πανδημία.

Ο στόχος είναι οι δράσεις που θα κατευθύνουν την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, την αγορά εργασίας -πώς οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης με νέες δεξιότητες μέσω προγραμμάτων κατάρτισης κ.λπ.- αλλά δεν θα πάνε σε μακροχρόνια «έργα τσιμέντου» και υποδομών για τα οποία υπάρχουν οι πρόσθετοι πόροι του ΕΣΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 10:59