Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η λίρα σήμερα, Δευτέρα, εν αναμονή της ορκωμοσίας Ερντογάν και εν μέσω προσδοκιών για στροφή στην πολιτική του.

Αν και η μετάβαση στο νέο πολιτικό σύστημα, που δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο, αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις αγορές, οι προσδοκίες για τον διορισμό «φιλικών προς τις επιχειρήσεις» προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο και οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών, με τις οποίες τα στελέχη της κυβέρνησης θέλησαν να διαβεβαιώσου ότι θα λάβουν μέτρα για να αποτραπεί ο εκτροχιασμός και η υπερθέρμανση της οικονομίας, προσφέρουν πολύτιμα στήριγμα στο τουρκικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα ενισχύεται 0,5% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στις 4,5510 λίρες ανά δολάριο. Εξακολουθεί να είναι 17% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους, αλλά βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το ιστορικό χαμηλό των 4,9290 λιρών ανά δολάριο, που κατεγράφη το Μάιο.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπουλης ο δείκτης BIST 100 καταγράφει άνοδο 1,25% σταις 99.964,20 μονάδες. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές έχουν προσδοκίες για στροφή στην έως τώρα οικονομική πολιτική Ερντογάν, μετά και την επισήμανση του ίδιου σε ομιλία του το Σάββατο, ότι θα αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την υπόσχεση ότι θα πάει την Τουρκία «πολύ μπροστά» με επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης