Στράουχ (ESM): Ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο του 3,5%

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 15:20
Στράουχ (ESM): Ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο του 3,5%

Ανησυχία για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα από τις παροχές Τσίπρα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν τις χθεσινές ευρωεκλογές, εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ.

Ο τελευταίος επανέλαβε τις ανησυχίες του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά», είπε, συμπληρώνοντας πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά εάν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σημείωσε εξάλλου πως από τη σκοπιά του ESM, τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας», συμπλήρωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 15:23