H τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε σήμερα πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι – στο υψηλότερο επίπεδο του 2019 -, ενισχυόμενη από τη σταθερή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που διέψευσαν τις προσδοκίες και έδωσαν το μήνυμα ότι η ζήτηση είναι σταθερή, ενώ η παγκόσμια προσφορά παραμένει σφιχτή.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το μπρεντ σημείωναν άνοδο 28 σεντς ή 0,39% στα 72 δολάρια το βαρέλι στις 12.10 (ώρα Ελλάδας), έχοντας φθάσει προηγουμένως τα 72,24 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφώνονταν στα 64,39 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 34 σεντς ή 0,53%, λίγο χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή για το 2019 των 64,79 δολαρίων που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,4% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες μίας περαιτέρω επιβράδυνσής της και καθησυχάζοντας τις διεθνείς αγορές, καθώς μάλιστα και η συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα για το εμπόριο φαίνεται να είναι θέμα χρόνου. Η παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων στην Κίνα αυξήθηκε 3,2% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση στα 12,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι τιμές έχουν στηριχθεί φέτος από τη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και συμμάχων τους, όπως της Ρωσίας, για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η προσφορά πετρελαίου περιορίσθηκε περαιτέρω από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και το Ιράν που είναι μέλη του ΟΠΕΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξαγωγές αργού από το Ιράν μειώθηκαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδο φέτος, όπως προκύπτει από στοιχεία για τα τάνκερ και από πηγές του κλάδου, δείχνοντας μία υποχώρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος εν όψει της αναμενόμενης περαιτέρω άσκησης πίεσης από την Ουάσιγκτον.

Τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τη συμφωνία τους, αλλά η βούληση της Ρωσίας να συνεχίσει τη μείωση της παραγωγής της φαίνεται λιγότερο ξεκάθαρη τώρα. Η Gazprom Neft, ο πετρελαϊκός βραχίονας της ρωσικής εταιρείας αερίου Gazprom, αναμένει τον τερματισμό της συμφωνίας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, όπως δήλωσε χθες αξιωματούχος της.

Η απρόσμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού στήριξε, επίσης, τις τιμές του πετρελαίου. Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 452,7 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης