H ζήτηση για ριψοκίνδυνα δάνεια αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα η αξία της συγκεκριμένης αγοράς να υπερβαίνει τα 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά. Ωστόσο οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα εντείνουν τις πιέσεις στις υπερχρεωμένες εταιρείες και άλλους δανειολήπτες.

Οι επενδυτές ρίχνουν ρευστό στα αμοιβαία κεφάλαια και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία, που επενδύουν σε μοχλευμένα δάνεια, καθώς όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν τόσο ανεβαίνει και το κέρδος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το ρίσκο. Τα funds μοχλευμένων δανείων έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Lipper, που δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Παράλληλα στοιχεία της LCD (βραχίονας ερευνών της S&P Global Market Ιntelligence) δείχνουν ότι η αγορά των δανείων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα μέσα του 2012 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, καθώς τα private equity αναζητούν τρόπους να επενδύσουν κεφάλαια.

Η αξία της αγοράς προσεγγίζει εκείνη των junk bonds (ομόλογα υψηλού ρίσκου), της οποίας η αξία έχει συρρικνωθεί στο 1,25 τρισ. δολάρια από 1,4 τρισ. δολάρια την τελευταία διετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα funds των junk bond έχουν έρθει αντιμέτωπα με εκροές 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Lipper.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης