Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιδοτήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, με βάση την πρόταση της Κομισιόν. Αυτό είναι το 12,5% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-7). Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει εκτός από τα 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

Αντίστοιχα στην Ισπανία θα κατευθυνθούν επιχορηγήσεις 77,3 δισ. ευρώ και στην Ιταλία 81,8 δισ. ευρώ με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία, σημειώνει το πρακτορείο.

Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο της αντίδρασης της Ε.Ε. στον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει το Bloomberg.

Με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν κυρίως επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ ορισμένα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των υποδομών του κλάδου υγείας, αλλά και στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης.

Η Ε.Ε. θα προσφέρει επίσης εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της προκειμένου να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω προσωρινών μέτρων στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ή περισσότερων κεφαλαίων για τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι κρίσιμες υποδομές, η τεχνολογία και η υγεία.

Η πρόταση της Κομισιόν ακολουθεί την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με «φόντο» την πρόταση της Κομισιόν τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, με τις αποδόσεις στο 10ετές να υποχωρούν 8 μονάδες βάσης σε χαμηλό δύο μηνών στο 1,47%.

Το ευρώ ανέκαμψε από τις απώλειες που κατέγραψε νωρίτερα και αυτή την ώρα κινείται στο 1,0979 δολ.

Στα 1,1 τρισ. ευρώ ο κοινός προϋπολογισμός

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 να φτάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ.

Αυτό θα συνοδεύει το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιεί 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια για τα κράτη μέλη, προκειμένου να τα βοηθήσει να αναζωπυρώσουν την οικονομική ανάπτυξη που κατακρημνίστηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συμφωνία στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου;

Χθες, την παραμονή της παρουσίασης του σχεδίου της ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μάρος Σέφκοβιτς, εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, ζήτησε ταχεία πολιτική συμφωνία κατά την διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής της 18ης Ιουνίου.

Εξάλλου, από την στιγμή που ο νέος πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021, θα χρειασθεί να βρεθεί λύση ώστε η χρηματοδότηση για την στήριξη των οικονομιών που απειλούνται με ύφεση να είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο.

Ο επόμενος προϋπολογισμός οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στις πολιτικές δεσμεύσεις της Κομισιόν που έχει θέσει την ψηφιακή οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Παράλληλα, παραμένει ο στόχος της ανάπτυξης της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις και λιγότερο εξαρτημένη από το εξωτερικό, και κυρίως από την Κίνα.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα προστεθούν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ του εργαλείου SURE που δημιουργήθηκε για την στήριξη της απασχόλησης.

Η Κομισιόν έχει επίσης εγκρίνει το ποσόν των 2.130 δισεκατομμυρίων σε κρατικές επιδοτήσεις από την έναρξη της κρίσης για την στήριξη των επιχειρήσεων. Το ήμισυ έχει αποδεσμευθεί από την Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης