Οι νέες αναταράξεις που πυροδότησε στις αγορές μετοχών η εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή υψηλών δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του κρατικού χρέους ως ασφαλούς καταφυγίου. Ευνοημένα από την εξέλιξη είναι και τα ελληνικά ομόλογα.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχωρεί στο 4,39% από 4,45% χθες. Η θετική εισήγηση της Κομισιόν στο Euroworking Group για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, η οποία και έδωσε το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκταμίευση αναμένεται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, κρατώντας χαμηλά τις αποδόσεις.

Μένει να φανεί εάν τα κέρδη θα διατηρηθούν ή θα αποδειχθούν προσωρινά, όπως και εκείνα, που είχε χαρίσει η αναβάθμιση από τη Moody’s.

Κρίσιμη θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές, που επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται, ούτε να θεωρείται αρνητικό μέτρο, αλλά ασπίδα προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mε το βλέμμα στην κάλπη

Στη ζώνη του ευρώ, τα Bunds είναι σήμερα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Το δεκαετές ομόλογο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,61%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Η προσοχή των επενδυτών μένει πάντα στραμμένη και στην προεκλογική Ιταλία. Καθώς η ώρα της κάλπης πλησιάζει, η αγορά δίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωφεί σήμερα κατά δύο μονάδες βάσης, στο 2,008%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Το spread έναντι των γερμανικών περιορίστηκε στις 138 μονάδες βάσης- επίσης ναδίρ δύο εβδομάδων.

Η μεγάλη δοκιμασία για τα ιταλικά και ευρύτερα τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα έρθει, ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο πολιτικό τοπίο, ενώ θα έχουμε νέα και για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης