Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2006 μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο Moody’s, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών.

Ο Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε B1 από B3, επικαλούμενος την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Reuters: Σε χαμηλό 12 ετών οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ύστερα από την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’sΗ απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,622% νωρίς σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%.

«Η κίνηση από τον Moody’s αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν καρπούς με τη μορφή δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα» σχολίασε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό, όμως, που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές, με το πετυχημένο πενταετές (ομόλογο) και τώρα και με τις φήμες για νέο 10ετές» δήλωσε.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τροφοδότησε τις εικασίες ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αυτήν την εβδομάδα, με αναλυτές της Commerzbank επίσης να υποστηρίζουν ότι αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη.

Οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από μια νέα έκδοση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η πρόσβαση στην αγορά θεωρείται θετική εξέλιξη, δεδομένου του πολύ υψηλού χρέους της χώρας ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν αμετάβλητες έως οριακά χαμηλότερες, αν και διατηρούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων λόγω των ενδείξεων για πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε οριακή πτώση στο 0,18%, από το υψηλό μηνός της Παρασκευής του 0,208%.

Ορίστηκαν οι ανάδοχοι της έκδοσης

Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι ορίστηκαν οι ανάδοχοι για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, την πρώτη ύστερα από εννέα χρόνια, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει την Τρίτη.

Aνάδοχοι θα είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές: οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει «στο κοντινό μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η 5η Μαρτίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε  σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, οπότε αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 6,25%Η απόδοση της έκδοσης αναμένεται κοντά στο 4%, λίγο υψηλότερα από αυτό του πρώην 10ετούς και νυν 9ετούς ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 το οποίο σήμερα αγγίξει νέα χαμηλά 13 ετών στο 3,601%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 δισ. με 2,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, οπότε αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο καθεστώς των μνημονίων, με κουπόνι 6,25%.

Η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή στο Β1 από Β3 με σταθερές προοπτικές αποτέλεσε ένα έξτρα πλεονέκτημα για τον ΟΔΔΗΧ, επισπεύδοντας έτσι τη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να έχει ισχυρή ζήτηση, τόσο λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος μετά τις εκδόσεις χρέους από Ιταλία και Ισπανία όσο και λόγω της πολύ καλής πορείας του νέου 5ετούς ομολόγου, του οποίου η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 31%.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης