Το θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη γνωστοποίησε με ανακοίνωση του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως προέκυψε μετά από τη διαβούλευση και σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αυστηροποίηση των κυρώσεων καθώς και η υποχρεωτική τήρηση των απαραίτητων παραστατικών.

Παράλληλα το ΥΠΑΑΤ τονίζει ότι σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μεταποίηση της κάνναβης «μέσω της οποίας προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Β. Κόκκαλης: Ενεργή στήριξη νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη «η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την είσοδο νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη όπου η Ελλάδα με προσέγγιση σοβαρή και υπεύθυνη κατέστη πρωτοπόρος και ελκυστική στις σοβαρές, ξένες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου δίνεται η δυνατότητα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Εισαγωγής σπόρων και καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών, μόνο για χρήση από τους παραγωγούς και όχι για εμπορία σπόρων.

-Καλλιέργειας σε γλάστρες ή σε συστήματα υδροπονίας εντός θερμοκηπίων.

-Προβλάστησης των σπόρων με σκοπό τη μεταφύτευσης φυταρίων και διαχωρισμού αρσενικών – θηλυκών φυτών πριν τη φύτευση στο χωράφι.

-Γνωστοποίησης της ημερομηνίας σποράς ή φύτευσης όχι πριν αλλά τρεις μέρες μετά από την πραγματοποίηση τους.

-Αδειοδότησης και έναρξης της καλλιέργειας (μόνο για τις ποικιλίες εκτός κοινοτικού καταλόγου) όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επίσης τόσο οι κυρώσεις όσο και οι έλεγχοι που θα διενεργούνται στα αγροτεμάχια στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο θα αυστηροποιηθούν, ενώ γίνεται υποχρεωτική για όλους τους παραγωγούς η τήρηση όλων των παραστατικών πώλησης ακατέργαστης κάνναβης για τρία έτη μετά την πώληση της ή τρία έτη μετά από τη συγκομιδή της σε περίπτωση μεταποίησης από τον ίδιο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένεται να προβεί στην άμεση οριοθέτηση των περιοχών με μέσο ετήσιο υψηλό ύψος βροχόπτωσης για τις οποίες δεν ισχύει η υποχρέωση υποβολής άδειας χρήσης νερού κατά την αδειοδότηση της καλλιέργειας. Θα δώσει παράλληλα τη δυνατότητα αναπαραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού και παραγωγής κλώνων βιομηχανικής κάνναβης, ενώ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα ολοκληρώσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων τετραϋδροκαναβινόλης στα τρόφιμα καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων για την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης