Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις όλων των εκδόσεων θα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,31-1,32%, στα επίπεδα δηλαδή που είχε υποχωρήσει (1,30%) στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Κάτω από το επίπεδου του 0,6% παραμένει και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στους επενδυτές αναφορικά με την πρόοδο του Brexit τους οδηγεί σε ρευστοποιήσεις ομολόγων προκειμένου να επενδύσουν στη συνέχεια σε μετοχές.

Αποτέλεσμα ήταν να πιεστούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία). Αντιθέτως ενισχυμένα βγήκαν για μία ακόμη φορά τα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε νέο χαμηλό τριμήνου -0,334%. Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται σήμερα να υποβάλει αίτημα για νέα ψηφοφορία του Κοινοβουλίου αναφορικά με την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο με 7 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,32% από 1,31% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,34 να περιοριστεί στο 1,66% από 1,70.

Αγορά Συναλλάγματος

   Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1169 δολ. από το επίπεδο των 1,1143 δολ που άνοιξε η αγορά.

   Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα εστιάζεται στη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την τελευταία συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι που θα ακολουθήσει. Αρνητικά επηρέασε το δολάριο η μη αναμενόμενη μηνιαία υποχώρηση του πρόδρομου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,335%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,382%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,423% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,477%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1144 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης