Δεν υπάρχει απολύτως καμία δέσμευση για το ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών και ευρωβουλευτών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.

Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει «καύσιμα» και ακόμα κι αν η Ευρώπη προχωρήσει σε εκταμιεύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και ταμειακά διαθέσιμα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα», ενώ, όπως είπε, μέχρι τέλος Ιουλίου δεν αναμένεται να εισρεύσουν κοινοτικά κονδύλια στα ελληνικά ταμεία.

Ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών έχει μεγάλη σημασία γιατί βάζει τις βάσεις για την μετα-κορωνοϊό εποχή.

«Μέχρι σήμερα και εκτιμώ μέχρι τέλος Ιουλίου κι ενώ έχουν εγκριθεί όλες οι ελληνικές προτάσεις, δεν έχει γίνει εκταμίευση. Δεν έχει μπει στα ταμεία ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και κρατήσαμε καύσιμα και για την ανάταξη της οικονομίας» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα ο ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε πως τα χρήματα θα άρχιζαν να έρχονται από τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση με επιτυχία. Δρα συνετά και αποφασιστικά και αυτό αναγνωρίζεται ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Ως υπουργός Οικονομικών είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι προσπάθειες που καταβάλλονται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση αναγνωρίζονται. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Με σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας και συνοχή μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για δέσμευση της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2021, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για εσφαλμένη αντίληψη. «Είναι εσφαλμένο να λέει η αντιπολίτευση για πρωτογενή πλεονάσματα το 2021, υπάρχουν εκτιμήσεις και όχι δεσμεύσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους οι δαπάνες που θα γίνουν για τη Δημόσια Υγεία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Αυτά τα κονδύλια εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης