Την εκτίμηση ότι η ύφεση της οικονομίας το 2020 ήταν οριακά χαμηλότερη του 10% του ΑΕΠ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ τόνισε ότι, με βάση εκτιμήσεις από ιδιωτικούς φορείς και θεσμούς, η ύφεση για την προηγούμενη χρονιά ήταν οριακά χαμηλότερη του 10% του ΑΕΠ.

Υπογράμμισε όμως ότι για τα επίσημα στοιχεία θα πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα για τα στοιχεία του ΑΕΠ το Δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν χρήματα για τη στήριξη της οικονομίας (όπως είπε τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 32 δισ.) και σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα ανανεώνονται από κοινοτικούς πόρους και τον δανεισμό από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη 41.4017 επιχειρήσεις. Στο ενδεχόμενο παράτασης για την οποία πιέζουν φορείς, λογιστές αλλά και φυσικά πρόσωπα τόνισε ότι αυτό θα αποφασιστεί αύριο. Πρόσθεσε πάντως ότι απέναντι από αυτούς που πιέζουν για παράταση υπάρχουν και αυτοί που έκαναν την αίτηση και θέλουν να πάρουν γρήγορα την ενίσχυση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρεί ισορροπίες» είπε για να καταλήξει ότι, ακόμη και αν αποφασιστεί παράταση, αυτή θα είναι ολιγοήμερη. Τόνισε επίσης ότι το 1,5 δισ. που θα διατεθεί σε ενισχύσεις θα πληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επανέλαβε επίσης ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο ανεξάρτητα από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εκείνο το διάστημα, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα στηρίζει τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Για το ενδεχόμενο να γίνει μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος παρέπεμψε για άλλη μια φορά τη συζήτηση για το 2022.

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μειωμένα ενοίκια, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα στον χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για τη δημιουργία ενός προγράμματος για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων για διάρκεια έως και 9 μήνες, είπε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη συντάξει τις σχετικές διατάξεις και βρίσκεται σε συζήτηση για την υλοποίησή του με τους θεσμούς. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Για το ενδεχόμενο κουρέματος οφειλών επανέλαβε ότι είναι ένα θέμα που δεν βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι, αλλά είπε ότι το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης και παρεμβαίνει ανάλογα με τις εξελίξεις.

Επανέλαβε επίσης ότι η επιστροφή του 50% για τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια τον Νοέμβριο θα αρχίσει να πιστώνεται από τη Δευτέρα, ενώ οι επιστροφές για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν τον Φεβρουάριο.

Τέλος, σχετικά με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι θα αρχίσουν να εισρέουν από το πρώτο εξάμηνο με την προκαταβολή του 13% που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από το 1% του ΑΕΠ και συνολικά 5,5 δισ. ως το τέλος του χρόνου.

Θύμισε επίσης ότι εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και από τις εγγυήσεις χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης