«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα για την οποία η Κομισιόν ανέφερε ότι θα έχει πιο ήπια ύφεση σε σχέση με άλλες χώρες κι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Βουλή.

Και ο ΥΠΟΙΚ παρέθεσε αναλυτικά τα βασικά μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ή δρομολογεί ένα πλήθος από εναλλακτικά, συμπληρωματικά, σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

1ον. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ τον μήνα Μάιο.

Στη δεύτερη φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη δοθεί 484,4 εκατ. ευρώ σε 60.804 επιχειρήσεις.

Ενώ πάνω από 88.000 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους.

Επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο.

Ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.

2ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και έναρξη αποπληρωμής το 2021.

3ον. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

4ον. Ο συμψηφισμός του 25% στον ΦΠΑ, με μελλοντικές υποχρεώσεις.

Έκαναν χρήση πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορονοϊού.

Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

5ον. Η γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την απώλεια τζίρου κάθε επιχείρησης.

Μείωση που ξεκινάει από 30% και φτάνει μέχρι και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

6ον. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

7ον. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

Έχουν συμβασιοποιηθεί 8.717 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί 7.199 δάνεια, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

8ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, θα φτάσουν, τελικά, τα 7 δισ. ευρώ.

Έχουν ήδη εγκριθεί 5.509 δάνεια, 5.199 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Έχουν εκταμιευθεί ήδη 246 δάνεια, εκ των οποίων 217 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 286 εκατ. ευρώ.

9ον. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

10ον. Η αναστολή καταβολής δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό είτε μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ οφειλετών και τραπεζών/διαχειριστών δανείων, για 6 ή/και περισσότερους μήνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης