Έχουμε ενσωματώσει στις προβλέψεις και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, και έχουμε σχεδιασμό για όλα τα σενάρια, ακόμη και για τα δυσμενέστερα, τόνισε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας στο ενδεχόμενο ενός ολικού «κλειδώματος» της οικονομίας όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι μέσα στα σενάρια που έχει εξετάσει το ΥΠΟΙΚ και μπορεί να το αντιμετωπίσει. Επανέλαβε δε ότι το κόστος για τη διαχείριση ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ τον μήνα από τα 2,4 δισ. που είναι σήμερα με τους υφιστάμενους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπό τις παρούσες συνθήκες να παραταθεί η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων που έχει δοθεί από πέρυσι και πέρα από το τέλος Απριλίου ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τον βαθμό λειτουργίας της οικονομίας.

Τόνισε επίσης ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. Όπως είπε, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο θα δημιουργήσει η διεύρυνση της βάσης του φόρου με την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών ακριβών περιοχών για τις οποίες σήμερα καταβάλλεται πολύ μειωμένος φόρος.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η κλιμακωτή μείωση της προκαταβολής φόρου και φέτος για το 2021 για τα εισοδήματα του 2020 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρέπεμψε ωστόσο τις αποφάσεις για το θέμα για αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν θα λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απέκλεισε όμως για άλλη μια φορά να δοθεί παράταση στην προθεσμία για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που λήγει στις 26 του μήνα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις πιέσεις που υπάρχουν από υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους θεσμούς για τους όρους του Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με το Γέφυρα Ι, που αφορά την επιδότηση δόσεων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Θύμισε επίσης ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 400.000 δάνεια ιδιωτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης