Σταθεροποιητικά κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από μία εβδομάδα μεγάλης πτώσης καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα, σε μια κίνηση που η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε παύση των εξαγωγών του ιρανικού πετρελαίου.

Στις 13:15 ώρα Ελλάδας το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο 30 σεντς το βαρέλι στα 73,19 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 6% αυτή την εβδομάδα και κατά 11% από τις αρχές Οκτωβρίου όταν ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό αργό ήταν αμετάβλητο στα 63,69 δολάρια, υποχωρώντας πάνω από 13% αφού ανήλθε σε υψηλό τεσσάρων ετών πριν από ένα μήνα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της προσφοράς πετρελαίου όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν τη Δευτέρα.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι σκοπεύει εν τέλει να τερματίσει όλες τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου αλλά έχει εξαιρέσει πολλές χώρες από τις κυρώσεις, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν για ένα διάστημα τις εισαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να επιτρέψει σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, καθώς και της Ινδίας, να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μετά την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων, σύμφωνα με αμερικανικό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Η λίστα όλων των χωρών που θα λάβουν εξαίρεση από τις ΗΠΑ και θα τους επιτρέπεται να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Παρά αυτές τις προσπάθειες, οι εξαιρέσεις είναι πιθανόν να έχουν προσωρινό μόνο χαρακτήρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης