Διατηρεί τα κέρδη του και σήμερα το δεκαετές ομόλογο με την απόδοση του να κυμαίνεται στο 1,37% από 1,38% χθες. Στο 0,74% από 0,75% χθες κυμαίνεται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Ωστόσο η διόρθωση που παρατηρήθηκε στις μεγάλες αγορές είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το περιθώριο έναντι των γερμανικών ομολόγων στο 1,90%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο με 7 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,40% από 1,46% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,50% να διαμορφωθεί στο 1,90% από 1,96% χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1054 δολ. από το επίπεδο των 1,1023 δολ, που άνοιξε η αγορά.

   Αρνητικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα η χθεσινή μείωση των βασικών επιτοκίων από τον Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε, όπως αναμενόταν, μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μ.β. στο 1,75-2,00%, ωστόσο δύο από δέκα μέλη τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης αμετάβλητου επιτοκίου, ενώ ένα μέλος υποστήριξε μείωση του επιτοκίου κατά 50 μ.β..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποφασίστηκε επίσης, μείωση του επιτοκίου καταθέσεων αποθεματικών κατά 30 μ.β. στο 1,80%. Στο συνοδευτικό της αποφάσεως κείμενο επισημάνθηκε ότι παρόλο που ενισχύεται με ισχυρό ρυθμό η κατανάλωση των νοικοκυριών οι επενδύσεις και οι εξαγωγές παρουσιάζουν επιδείνωση.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι θα παρακολουθούνται στενά τα οικονομικά στοιχεία ανά σύσκεψη προκειμένου αν χρειασθεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Τόνισε επίσης, ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα να χρειασθεί αύξηση του ύψους του ισολογισμού νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,351%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,433%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,457%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1067 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης