Σταθερά διατήρησε τα επίπεδα του βασικού επιτοκίου της η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, διατηρώντας παράλληλα στα ίδια επίπεδα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων, με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας να συνδέει την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας με την εξέλιξη στο πεδίο του κορονοϊού.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της τράπεζας διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 0,1%, από 0,75% που ήταν πριν την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομοφωνία κατεγράφη στην Επιτροπή ενάντια στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς βρετανικών κρατικών τίτλων, καθώς τον Ιούνιο η BoE το είχε επεκτείνει κατά 100 δισ. βρετανικές λίρες – στερλίνες, ανεβάζοντας το συνολικό μεγεθός του στα 745 δισ. στερλίνες.

Η κεντρική τράπεζα θα αναμείνει το μέγεθος που θα λάβει η αύξηση της ανεργίας που αναμένεται για το ερχόμενο φθινόπωρο. Το σχήμα επιδότησης της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους, με βάση το οποίο μέρος του μισθού τους από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι μεγάλο μέρος των εργαζόμενων που τέθηκαν σε αναστολή πιθανόν να μην απορροφηθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την BoE, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7,5% περί τα τέλη του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική ανάκαμψη του Ην. Βασιλείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της BoE, «θα εξαρτηθεί σημαντική από την εξέλιξη της πανδημίας, από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και από το πώς κυβερνήσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν στις εξελίξεις».

Η βρετανική κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει ανάλογα τη νομισματική της πολιτική.

Πέραν της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προσδιορισμό των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που ακολουθεί το Brexit και η οποία είναι προσδιορισμένη για τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η Βρετανία θα βρεθεί την 1η Ιανουαρίου 2021 χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. και το εμπόριο των δύο μερών θα γίνεται με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), γεγονός που αναμένεται να πλήξει έτι περαιτέρω την ήδη ταλαιπωρημένη από την πανδημία βρετανική οικονομία.

Το Η.Β. έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. από την 31η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο μέχρι το τέλος της χρονιάς διατηρεί όλες τις υποχρεώσεις που είχε ως μέλος της Ένωσης και παραμένει ντε φάκτο μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης