«Πλέον το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι αντίστοιχο εκείνου των συμβατικών καυσίμων, δικαιολογώντας την επιλογή μας να υιοθετήσουμε φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου τους στο ενεργειακό μείγμα».

Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δημοπρασίες οδήγησαν σε μείωση τιμών στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών κατά περίπου 20%, σε σύγκριση με εκείνες του πιλοτικού διαγωνισμού του 2016 και πάνω από 35% στις επενδύσεις αιολικών.

Βασικός «μοχλός» για τη συμπίεση των τιμών ήταν ο κανόνας που έθεσε η ΡΑΕ. Σύμφωνα με τον οποίο η δημοπρατούμενη ποσότητα μειώθηκε, προκειμένου το ενδιαφέρον που είχε εκφραστεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας να είναι 75 % υψηλότερο ώστε να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός.

«Η σημερινή διαδικασία απέδειξε ότι είναι απολύτως εφικτό να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να προκύψει σημαντική επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας», τόνισε ακόμη στη δήλωσή του ο υπουργός και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στους επόμενους διαγωνισμούς, τους προσεχείς μήνες, αναμένουμε περαιτέρω μείωση του κόστους, δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές».

Το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει ότι “επί χρόνια είχε υιοθετηθεί ένα σύστημα εγγυημένων τιμών, που προκαλούσε σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ” και προσθέτει ότι με τις πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση:

-αποπλήρωσε τις οφειλές του παρελθόντος προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

-απέφυγε οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών

-δρομολόγησε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους προμηθευτή

-διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αποτελεσματικό, με πλήρη διαφάνεια και απολύτως συμβατό με τους κοινοτικούς κανόνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης