Οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και και Ιόνιο, για τις οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον μεγάλες εταιρείες του χώρου, θα είναι έτοιμες εντός του 2018, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο Med Petroleum Summit που διοργανώνεται από την IN – VR Oil & Gas στην Αθήνα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας των μετόχων (Δημόσιο, όμιλος Λάτση) για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, έχει εξασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί υφιστάμενη μετοχική δομή στις δραστηριότητες των υδρογονανθράκων και επομένως θα διασφαλιστεί το κυρίαρχο μετοχικό status του Δημοσίου (35% και μάνατζμεντ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός σημείωσε ότι η πολιτική στον τομέα του πετρελαίου της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζει σε τρεις στρατηγικούς στόχους:
Στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε χώρα τράνζιτ, στην ανάπτυξη περιφερειακών έργων υποδομής και διασύνδεσης των αγορών και στην μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής Υ/Α.

Για τα έργα υποδομής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο αγωγός TAP είναι έτοιμος σε ποσοστό 80% και αποτελεί ένα μεγάλο έργο που θα ανοίξει νέες πηγές προμήθειας για την ΕΕ ενώ για τον αγωγό East Med σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο ενώ θα γίνει αύριο νέα υπουργική συνάντηση στην Κύπρο για το έργο.

Για τη Ρεβυθούσα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου η αναβάθμιση που θα αυξήσει κατά 73% τη δυναμικότητα αλλά και τη δυνατότητα υποδοχής μεγαλύτερων πλοίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιμένουμε να συντελεστεί μεγάλη πρόοδος, τα project στον τομέα των υδρογονθράκων θα ξεκινήσουν και θα απογειωθούν.

Το 2019 έτος γεωτρήσεων

Την εκτίμηση ότι μέσα στο 2019, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τους παραχωρησιούχους, θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού και του Κατακόλου (από ΕΛΠΕ και Energean αντίστοιχα) έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος στο πλαίσιο του Med Petroleum Summit παρουσίασε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο για επενδύσεις.

Ανέφερε ότι στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά με τα πεδία της Κύπρου (Ονησιφόρος, Καλυψώ) αλλά και με τα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ.

Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη, με βάση τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ανατολική Μεσόγειο εκτιμάται ότι μπορεί να ανακαλυφθούν πεδία από 3 έως 33 Tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).

Προειδοποίησε ωστόσο ότι για να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα πεδία αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη ενδεχόμενων κοιτασμάτων της τάξης των 500 εκ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου, αλλιώς οι εταιρείες δεν συμφέρει να επενδύσουν και να διαθέσουν πόρους σε μικρότερους στόχους για τόσο μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, οι περίπου 16 στόχοι που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Κρήτης, ξεκινούν από βάθη νερού 500 έως 2500 μέτρων και βάθος υπεδάφους από τα 1000 έως τα 1500 μέτρα.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η τεχνολογία που υπάρχει επιτρέπει γεωτρήσεις μέχρι 3000 μέτρα,που σημαίνει ότι για ορισμένες περιοχές νοτίως της Κρήτης ακόμη οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, κάτι που μπορεί να συμβεί εντός της επόμενης 5ετίας.

Επόμενα βήματα

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, εντός του Μαΐου η ΕΔΕΥ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση των προσφορών για τις περιοχές Δ. Κρήτη και Ιόνιο (από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total, Exxon και ΕΛΠΕ Repsol αντίστοιχα).

Στη συνέχεια η εισήγηση της ΕΔΕΥ θα κατατεθεί στο ΥΠΕΝ και έπεται η διαβούλευση με τις εταιρείες για την κατάρτιση των συμβάσεων, οι οποίες μόλις οριστικοποιηθούν θα υπογραφούν από το ΥΠΕΝ, θα σταλούν για έγκριση από το ελεγκτικό συμβούλιο και στη συνέχεια για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να κυρωθούν από το κοινοβούλιο.

Εκτός όμως από τον ήδη δρομολογημένο διαγωνισμό η ΕΔΕΥ στοχεύει σε συνεργασία με την εταιρεία PGS να επιδιώξει τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης, ο οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εταιρείες που θα επιδείξουν εμπορικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Στα σχέδια της ΕΔΕΥ εξάλλου είναι να προωθηθεί η έρευνα για υδρίτες (μεθάνιο που είναι εγκλωβισμένο σε υπεδάφη όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες σε πάγους) αλλά και εάν υπάρξει ενδιαφέρον και για το coal belt methane το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να υπάρχει σε περιοχές όπου υπάρχουν ορυχεία άνθρακα όπως τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Τέλος η εταιρεία που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εξετάζει το ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρείες για την αξιοποίηση ορισμένων χερσαίων κοιτασμάτων της Β. Ελλάδας (Γρεβενά, Κιλκίς και Επανωμή).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης