Η ψήφος των ευρωβουλευτών δεν είναι δεσμευτική, καθώς την απόφαση λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Η σχετική συζήτηση, την Τρίτη, ήταν ενδεικτική για το πόσο διαμφισβητούμενος παραμένει ο ρόλος της ΕΚΤ. Για την Ελλάδα πάντως, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, η υποψηφιότητα Λαγκάρντ είναι θετική εξέλιξη. «Πρώτον, έχει κάνει δηλώσεις στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπέρ μικρότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων για την Ελλάδα στο μέλλον» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Μετά, και ο κ. Ενρία του (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών) SSM προωθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι συνεργάζονται ή θα συνεργαστούν, επομένως και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα. Και το τρίτο που μας ενδιαφέρει είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα, καθώς παρέμενε σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Αλλά το μέλλον διαγράφεται πιο αισιόδοξο, εκτιμά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. «Νομίζω πρέπει να πάρουν την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα» επισημαίνει. «Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση με ένα μείγμα ενισχυμένης αξιοπιστίας, διεθνούς πτώσης των επιτοκίων, καλού οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος. Αν καταφέρουμε και πάρουμε επενδυτική βαθμίδα, θα προλάβουμε κάτι από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ως Ελλάδα δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις προσφορές Ντράγκι στο σύνολο της Ευρωζώνης και ειδικά στον Νότο της Ευρώπης. Γιατί εγώ θεωρώ τον Ντράγκι σωτήρα του Νότου της Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σωτηρία ή… λάδι στη φωτιά από Ντράγκι;

Στο πλαίσιο της «ποσοτικής χαλάρωσης», η ΕΚΤ αγοράζει τίτλους από τις τράπεζες της Ευρωζώνης με διακηρυγμένο στόχο να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών, επαναφέροντας τον πληθωρισμό στο 2%, όπως προβλέπει το καταστατικό της. Ωστόσο, εξίσου προφανής είναι και ο στόχος να τονωθεί η ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς διοχετεύεται φθηνό χρήμα στην αγορά. Η παρέμβαση της Φρανκφούρτης έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και αντιπάλους. Μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Γερμανός Μάρκους Φέρμπερ επικρίνει τον Ντράγκι και διαβλέπει αλλαγή πορείας από τη Λαγκάρντ. «Είχε προκληθεί η εντύπωση ότι η ΕΚΤ μάλλον επιχειρεί να κατευθύνει την οικονομική πολιτική, παρά να ανταποκριθεί στην κύρια αποστολή της, τη σταθερότητα των τιμών» υποστηρίζει ο Γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής. «Με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για νέα παρέμβαση στην αγορά ομολόγων και περαιτέρω μείωση επιτοκίων έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά και απώλεσε ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη. Ένας λόγος παραπάνω να χαιρετίσουμε το ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, εξέφρασε την προσήλωσή της στα όσα προβλέπουν οι συνθήκες».

Οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι ευκρινείς. Έλληνες ευρωβουλευτές της Κεντροδεξιάς μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη από Γερμανούς συναδέλφους και εκείνοι πάλι να διαφωνούν με τους Γερμανούς Πράσινους. Πάντως, ο Πράσινος ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ θεωρεί ότι «η τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ είναι μία επιβεβαίωση της πορείας που ακολουθούν η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ ήταν εκείνη που έσωσε το ευρώ. Χωρίς ΕΚΤ δεν θα είχαμε και σταθερότητα τιμών, διότι ένα νόμισμα υπό διάλυση εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι σταθερό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μειωμένο κόστος διαχείρισης χρέους

Οι θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιμένουν ότι μία πολιτική μηδενικών επιτοκίων τιμωρεί την αποταμίευση, ενώ δεν ευνοεί την υγιή ανάπτυξη. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος προσπαθεί να δει και τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. «Βέβαια κι εγώ αν ήμουν Γερμανός, θα είχα τις επιφυλάξεις μου, δηλαδή δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει μία οικονομία με αρνητικά επιτόκια» επισημαίνει. «Αλλά επειδή είμαι Έλληνας καλωσορίζω κάθε πτώση των επιτοκίων για δύο λόγους: πρώτον, γιατί το ελληνικό Δημόσιο είναι υπερχρεωμένο, επομένως όσο πέφτουν τα επιτόκια, πέφτει το ετήσιο κόστος διαχείρισης του χρέους. Αλλά και με βάση διάφορες έρευνες που έχω δει, το επιτόκιο που αντιμετωπίζει ο Έλληνας μικρομεσαίος είναι στο 4,9%, δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το μέσο επιτόκιο του μικρομεσαίου της Ευρωζώνης. Επομένως, για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η μεγάλη πτώση των επιτοκίων είναι πάρα πολύ καλά νέα».   

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης