Το οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ έβαλε φωτιά στις αγορές ομολόγων εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού για πολλές χώρες και ιδιαίτερα για το νότο της Ευρώπης.

Τα γεράκια φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και το «επιθετικό κρεσέντο» εκτινάσσει το κόστος δανεισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την αναστροφή της αμερικανικής καμπύλης να ενισχύει τις πιθανότητες για ύφεση και τον υποχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώθηκε τη Δευτέρα πάνω από το 4%, και του ιταλικού πάνω από το 3,8% με τα spreads να διαμορφώνονται στις 250 και 230 μονάδες αντιστοίχως.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου διατηρείται πάνω από το 1,5%. Διψήφια κέρδη καταγράφουν επίσης τα ομόλογα σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Οι αποδόσεις του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκαν εννέα μονάδες βάσης στο 3,489%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2007 και πολύ πάνω από το 10ετές που ανέρχεται σε 3,13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, το οποίο παραμένει ανεστραμμένο.

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί με μια ύφεση είναι πιθανή.

Οι έντονες πιέσεις που παρατηρούνται στην αγορά ομολόγων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, στρέφουν και πάλι τους επενδυτές προς το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του δολαρίου, το οποίο εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Η έντονη ανησυχία που υπάρχει για το ιταλικό χρέος, με την ταυτόχρονη άνοδο σε αποδόσεις και spreads, έχει δημιουργήσει παράλληλα ένα πρόσφορα έδαφος για κέρδη.

Μέσα στο κλίμα αυτό τα hedge funds επιδίδονται σε ένα επικερδές trading στοιχηματίζοντας κατά των «2,3 τρισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που έχει σε εκκρεμότητα η χώρα»

Και σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times, η αξία των ιταλικών ομολόγων που απόκτησαν οι επενδυτές για να «στοιχηματίσουν» σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, ξεπερνώντας τα 39 δισ. ευρώ.

 

Με πληροφορίες ΟΤ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης