Στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου (2017) επιστρέφουν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν σήμερα με απόδοση 4,438%, μία ανάσα κάτω από το 4,44% που ήταν η μέση απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ανιούσα έχουν πάρει, όμως, οι αποδόσεις των πιο βραχυχρόνιων ομολόγων. Ενδεικτικά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σήμερα κυμαινόταν στο 3,47% από το 2,94% που είχε υποχωρήσει τον Ιούλιο.

Σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά, στην Ιταλία όπου είχε ξεκινήσει και η πρόσφατη αναταραχή, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας στην κατηγορία «αρνητικές» από «σταθερές» που ήταν μέχρι πρότινος. Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα έχει προετοιμάσει το έδαφος, προκειμένου να εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ της στον προϋπολογισμό του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή 3 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε σε εντολή πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,42% από 4,38% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,32% να διευρυνθεί στο 4,10% από 4,05% στο τέλος της προηγουμένης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, κάτω από το 1,16 δολ. υποχώρησε σήμερα το ευρώ (1,1588), ενώ νωρίς το απόγευμα διαπραγματευόταν στα 1,1609 δολ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,166%.

Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,207%, στο εξάμηνο στο -0,268%, στο τρίμηνο στο -0,319% και, τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,370%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1609 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης