Προς χαμηλό 14 και πλέον μηνών κινείται και πάλι το ρούβλι, αφού συρρικνώνονται τα κέρδη του ρωσικού νομίσματος, που ήρθαν μετά το “πάγωμα” των αγορών συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά που επέβαλε από χθες η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την αγορά συναλλάγματος, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει ένα ξεπούλημα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η μεταβλητότητα είναι ιδιαίτερα έντονη στις αγορές της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω των εντεινόμενων φόβων της Δύσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εισβάλει στην γειτονική Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένως. Εάν η Ρωσία εισβάλει τελικά στη γειτονική της χώρα, η Δύση έχει απειλήσει με κυρώσεις που θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, με τη Ρωσία να καταγγέλλει τη Δύση πως δρα με “υστερία” απέναντι στη συγκέντρωση στρατευμάτων της Μόσχα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Έτσι, το ρούβλι κινείται με απώλειες 0,3% έναντι του δολαρίου στα 79,01 ανά δολάριο. Τη Δευτέρα βυθίστηκε στα 79,50, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Νοεμβρίου 2020.

Το ρούβλι κερδίζει 0,1% έναντι του ευρώ στα 89,01, ανακάμπτοντας από τα 89,74 ρούβλια ανά ευρώ που ήταν η ισοτιμία του χθες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μια διορθωτική ανάκαμψη δεν αποκλείεται, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του χθεσινού sell off, ωστόσο η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας διατηρείται”, ανέφερε η BCS Global Markets σε σημείωμά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης