Στα περσινά επίπεδα και στα 26 λεπτά τα κιλό, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου επισημαίνοντας ότι πέραν των δυσμενών οικονομικών συγκυριών ο κλάδος καλείται φέτος να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις της Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ Αποστόλου και η φετινή παραγωγή του συμπύρηνου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα( 430.000 τόννοι) κι αν δεν προκύψουν, όπως είπε, «σημαντικές μεταβολές των καιρικών συνθηκών, η φετινή ποιότητα του προϊόντος αναμένεται πολύ καλύτερη έναντι της περσινής». Αυτό σημαίνει- πρόσθεσε- ότι «αναμένονται περισσότερα φέτος, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, πρώτης κλάσης βιομηχανικά ροδάκινα, τα οποία και θα πιάσουν την υψηλότερη τιμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΕ χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά «πραγματικά διαφορετική και πρωτότυπη, έξω από κάθε περιθώριο προβλέψεων» και σημειώνει ότι «καμία μνήμη από προηγούμενες παραγωγές δε μπορούσε να μας προετοιμάσει για το επίπεδο των διαταραχών που αντιμετωπίσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ούτε και για τις αβεβαιότητες με τις οποίες θα μπούμε στην παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου».

Η Ένωση υπογραμμίζει τους δασμούς και τα εμπόδια που υψώνονται για το προϊόν από διαφορετικές χώρες, την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ και τονίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού ουσιαστικά ήρθε να προστεθεί με δυναμική στο αρνητικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το αρνητικό για τις εξαγωγές και την ΕΚΕ είναι επίσης ότι το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού έχει πλέον μεταφερθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής -που αποτελούν σημαντική και ανερχόμενη αγορά για το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο- και «το φθινόπωρο θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τα αποτελέσματα της ύφεσης λόγω COVID 19 σε πολλές περιοχές του πλανήτη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κλάδος του μεταποιημένου ροδάκινου στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ένωση Κονσερβοποιών, πραγματοποίησε τη περασμένη χρονιά φορτώσεις περίπου 10% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η αύξηση αυτή ουσιαστικά ισοφαρίζει την αύξηση της παραγωγής το προηγούμενο καλοκαίρι» και καταλήγει ότι “η φετινή σεζόν ξεκίνησε με περίπου τα ίδια αποθέματα με πέρσι. Τα αποθέματα αυτά δεν είναι μικρά, αλλά ούτε και ανησυχητικά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης