Η Amazon.com ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αυξάνει τον κατώτατο μισθό της σε 15 δολάρια την ώρα για όλους τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης, καθώς και του εποχικού προσωπικού, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

Οι μισθολογικές αυξήσεις του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου πραγματοποιούνται εν μέσω έντονων πιέσεων από το κίνημα «Πολεμάμε για τα δεκαπέντε», που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε ολοένα και περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μισθολογικές αυξήσεις του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου πραγματοποιούνται εν μέσω έντονων πιέσεων από το κίνημα «Πολεμάμε για τα δεκαπέντε», το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος σε ολοένα και περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, αναγκάζοντας ουσιαστικά την Amazon να αυξήσει τον κατώτατο μισθό της.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, ο νέος κατώτατος μισθός θα ωφελήσει περισσότερους από 250.000 εργαζομένους στις ΗΠΑ, καθώς και περισσότερους από 100.000 εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα προσληφθούν σε ιστοτόπους της Amazon σε ολόκληρη τη χώρα το επόμενο διάστημα.

«Θα δουλέψουμε για να κερδίσουμε την υποστήριξη του Κογκρέσου για την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού» δήλωσε ο Jay Carney, αντιπρόεδρος της Amazon για τις παγκόσμιες εταιρικές υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η Walmart, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως, ανέβασε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 11 δολάριαΣημειώνεται ότι πέρυσι η Retailer Target Corp είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό της στα 11 δολάρια την ώρα, ενώ υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2020 θα τον έχει αυξήσει στα 15 δολάρια.

Αλλά και η Walmart, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως, ανέβασε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 11 δολάρια.

Οι καταγγελίες που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» από το 2016

«Σκληρά πιεζόμενοι» εργαζόμενοι της Amazon έχουν φτάσει στο σημείο να κοιμούνται σε σκηνές κοντά σε αποθήκη-κέντρο συσκευασίας της εταιρείας στο Φάιφ, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η σκωτσέζικη εφημερίδα «The Courier».

Όπως τονίζεται στο άρθρο, τουλάχιστον τρεις σκηνές εθεάθησαν στο δάσος κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ντανφερμλάιν τις τελευταίες ημέρες, «προκαλώντας προβληματισμούς σχετικά με το πού μπορεί να φτάνουν κάποιοι εργαζόμενοι για να κρατήσουν μια δουλειά».

«Η Amazon θα έπρεπε να ντρέπεται που πληρώνει τους εργαζομένους της τόσα λίγα ώστε να πρέπει να κατασκηνώνουν στην ύπαιθρο στη μέση του χειμώνα για να τα βγάλουν πέρα»

Σύμφωνα με τη σκωτσέζικη εφημερίδα, η εταιρεία δέχτηκε επικρίσεις τον προηγούμενο μήνα από ακτιβιστές της περιοχής που ισχυρίζονταν ότι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα για ελάχιστα παραπάνω από τον κατώτατο μισθό και υφίστανται κακή αντιμετώπιση. Η Amazon απέρριψε αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας πως εκτιμά τους εργαζομένους της, διατηρώντας μια «κουλτούρα άμεσου διαλόγου» μαζί τους.

Ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν επιθυμούσε να κατονομαστεί, δίσταζε να μιλήσει στη «The Courier» σχετικά, αλλά χαρακτήρισε την εταιρεία «κακό εργοδότη» και επέκρινε τις πρακτικές εργασίας στις εγκαταστάσεις στο Φάιφ.

Όπως είπε, επέλεξε να μείνει σε σκηνή, επειδή ήταν ευκολότερο και φθηνότερο από το να συνεχίζει να πηγαίνει από το σπίτι του στο Περθ, αν και η σκηνή του είχε εξαφανιστεί το απόγευμα της Παρασκευής. Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλος ένας χώρος κατασκήνωσης φαίνεται να εγκαταλείφθηκε, με σκουπίδια, πεταμένους υπνόσακους και κουτάκια cider να αφήνονται στην περιοχή.

Έντονη κριτική στην εταιρεία άσκησε ο Σκωτσέζος βουλευτής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γουίλι Ρένι, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει την Amazon να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. «Η Amazon θα έπρεπε να ντρέπεται που πληρώνει τους εργαζομένους της τόσα λίγα, ώστε να πρέπει να κατασκηνώνουν στην ύπαιθρο στη μέση του χειμώνα για να τα βγάλουν πέρα» είπε στην «The Courier».

H εταιρεία έχει περίπου 1.500 μόνιμους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της στο Ντανφερμλάιν, αλλά δημιούργησε άλλες 4.000 εποχικές θέσεις εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιόδου των εορτών.

Στο μεταξύ, έρευνα των «Sunday Times» διαπίστωσε πως προσωρινοί εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις τιμωρούνται για τις αναρρωτικές άδειες που παίρνουν όταν αρρωσταίνουν και πιέζονται να επιτύχουν τους στόχους που τίθενται για τις παραγγελίες. Επίσης, αναφέρθηκε πως, αν και κάποιοι φτάνουν στο σημείο να περπατούν 10 μίλια την ημέρα (16 χλμ.) κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, οι ψύκτες είναι τακτικά άδειοι.

Η Amazon έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για κακομεταχείριση των εργαζομένων της, ενώ το 2015 είχε αναφερθεί πως η εταιρεία πειραματίζεται πάνω στο πόσο μπορεί να πιέσει τους εργαζομένους της.

Οι καταγγελίες συνεχίστηκαν μέχρι και το 2018

Η Amazon εξωθεί τους εργαζομένους σε κάποιες αποθήκες να ουρούν σε μπουκάλια και αυτή είναι απλώς η τελευταία προσθήκη στη μακρά λίστα καταγγελιών και μαρτυριών που έρχονται να συνθέσουν ένα ζοφερό εργασιακό περιβάλλον.

Οι νέες κατηγορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον δημοσιογράφο James Bloodworth, ο οποίος εργάστηκε μυστικά σε μια αποθήκη της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο.

O Bloodworth αναφέρει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να περπατήσουν την αποθήκη των 65.000 τ.μ. (απόσταση περίπου 10 λεπτών με τα πόδια) για να φτάσουν στις δύο μοναδικές τουαλέτες που εξυπηρετούσαν το σύνολο του χώρου και των 1.200 εργαζομένων.

Το 55% δήλωσαν ότι έχουν υποφέρει από κατάθλιψη από τότε που άρχισαν να εργάζονται στην Amazon

Ο Bloodworth ισχυρίζεται επίσης ότι έπρεπε να περπατά σχεδόν 10 μίλια κάθε μέρα για διάφορα καθήκοντα μέσα στις εγκαταστάσεις και ότι ο «χρόνος σπατάλης» παρακολουθούνταν συνεχώς.

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι ουρούσαν σε μπουκάλια επειδή ζούσαν υπό τον φόβο των παρατηρήσεων για τη σπατάλη χρόνου και πώς αυτό θα μπορούσε να τους κάνει να χάσουν τη δουλειά τους, αναφέρει ο δημοσιογράφος στη βρετανική «Τhe Sun».

Μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την ομάδα εργασίας Organise διαπίστωσε ότι το 74% των 102 υπαλλήλων που ρωτήθηκαν είπε πως απέφευγε να χρησιμοποιήσει το μπάνιο για να μην αντιμετωπίσει κάποια επίπληξη ή πειθαρχική συνέπεια.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ανησυχούν για την απώλεια όλο και υψηλότερων στόχων. Το 55% είπε ότι έχει υποφέρει από κατάθλιψη από τότε που άρχισε να εργάζεται στην Amazon, ενώ το 57% ανέφερε ότι έχει περισσότερο άγχος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης