Θετικά αντιδρούν από το πρωί όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων, μετά την απόφαση της Παρασκευής της Moody΄s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, αποφεύγοντας έτσι να υποβιβάσει τα ιταλικά ομόλογα στην κατηγορία των σκουπιδιών, διατηρώντας ταυτοχρόνως σταθερές τις προοπτικές για την οικονομία της χώρας.

H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στη δευτερογενή αγορά στο 4,33% από 4,4% την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοσημείωτο είναι ότι και το ιταλικό 10ετές ομόλογο δεν δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα να διαπραγματεύεται με απόδοση χαμηλότερη 3,48% από αυτή 3,68% που είχε φθάσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Νωρίτερα, μάλιστα, το ιταλικό 10ετές ομόλογο είχε υποχωρήσει έως το 3,29%. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τον προϋπολογισμό, επιμένοντας στο στόχο του 2,4% για το έλλειμμά του.

Στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 7 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,30% από 4,47% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η απόδοση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,44% να διαμορφωθεί στο 3,86% από 4,04% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1478 δολ. από το επίπεδο των 1,1514 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές, όπως φαίνεται και από τη θετική αντίδραση των ομολόγων, ανέμεναν ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας, υποβιβάζοντας τους κρατικούς τίτλους της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Τελικώς, η απόφαση της Παρασκευής έδωσε ανάσες στα κρατικά ομόλογα όλης της περιφέρειας και συγκράτησε την περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,151%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,208%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,265%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,316% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1494 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης