Σε νέο επίπεδο φαίνεται να περνά πλέον ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το Πεκίνο απείλησε να επιστρατεύσει το όπλο των σπάνιων γαιών που είναι κύριο συστατικό για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Οι σπάνιες γαίες (ή και λανθανίδες) είναι 17 μέταλλα (χημικά στοιχεία) και αποτελούν βασικά συστατικά για την κατασκευή εκατοντάδων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, από κινητά τηλέφωνα και στρατιωτικό εξοπλισμό, μέχρι μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τουρμπίνες αιολικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Κίνα προέρχεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής τους θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις χώρες όπου εξάγονται, όπως στις ΗΠΑ που την τριετία 2014-2017 κάλυψαν το 80% των αναγκών τους σε «υψηλής τεχνολογίας μέταλλα» από την Κίνα. Αποτελούν λοιπόν οι σπάνιες γαίες το τέλειο μέσο πίεσης στην κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση;

«Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε» επισημαίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. «Θα γίνουν οι σπάνιες γαίες το όπλο της Κίνας στην αδικαιολόγητη πίεση των ΗΠΑ; Η απάντηση δεν αποτελεί μυστικό».

Εν μέσω της έντονης εικοτολογίας που καλλιεργεί τους τελευταίους μήνες για πιθανά αντίποινα, το Πεκίνο φροντίζει κάθε τόσο να κατεβάζει παράλληλα τους τόνους. Όπως δήλωσε ο κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σοουέν, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμάχη και τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον: «Έχουμε τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τις ανάγκες άλλων χωρών. Ωστόσο είναι απαράδεκτο εάν άλλες χώρες χρησιμοποιούν σπάνιες γαίες από την Κίνα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «αποκλεισμός» της Huawei

Η παραπάνω απειλή, αν και αρκετά αποδυναμωμένη, συνιστά την απάντηση του Πεκίνου στις αμερικανικές «προκλήσεις». Έτσι «διαβάζει» η κινεζική ηγεσία την απόφαση της Ουάσιγκτον να βάλει την κινεζική Huawei και λόγω υπονοιών για οικονομική κατασκοπεία σε μαύρη λίστα, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη συνεργασία της με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η Huawei που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε μείωση της παραγωγής της, όπως έγραψε η South China Morning Post του Χονγκ-Κονγκ.

Η Κίνα από την πλευρά της προχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην επιβολή νέων δασμών σε χιλιάδες αμερικανικά προϊόντα ενώ σταμάτησε τις αγορές σόγιας από τις ΗΠΑ.

Σε επίσημο έγγραφο η Κίνα επιρρίπτει τις ευθύνες της κλιμακούμενης έντασης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσέρχεται κάθε τόσο στις διαπραγματεύσεις με νέες απαιτήσεις. Εκπρόσωπος του Πεκίνου παρουσίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν τον φοβόμαστε, θα δώσουμε μάχες αν χρειαστεί. Επ’ αυτού η θέση της Κίνας δεν έχει αλλάξει».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης