Η σουηδική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 1,75%, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση και προειδοποίησε ότι πρόκειται να ακολουθήσουν περισσότερες, καθώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 1992, όταν η Riksbank επίσης αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε υψηλότερα από ό,τι στην προηγούμενη πρόβλεψη τον Ιούνιο, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στη διάρκεια του έτους», ανέφερε η Riksbank.

«Η πρόβλεψη για το επιτόκιο πολιτικής είναι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στους επόμενους έξι μήνες», πρόσθεσε.

Είναι λίγα αυτά που μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, τα μέλη της δεν θέλουν οι αυξανόμενες τιμές να διαχυθούν σε υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις, κάτι που θα δυσκόλευε πολύ το έργο της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν παρά τις προβλέψεις ότι η οικονομία οδηγείται σε μια απότομη επιβράδυνση –πιθανώς ακόμη και ύφεση.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών είχε προβλέψει αύξηση 0,75% αυτή την εβδομάδα ενώ μόλις δύο ανέμεναν αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης