Επικριτικός απέναντι στην Ιταλία, που θέλει να συνεχίσει την αύξηση του χρέους της, ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του στη σημερινή Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η «ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα υψηλού δημόσιου χρέους. Κανείς δεν μπορεί να της αφαιρέσει αυτή την ευθύνη. Δεν μπορεί κανείς να την εξαγάγει ή να τη μεταθέσει στους Ευρωπαίους εταίρους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται συλλογικά, χρειάζεται «απαραιτήτως η ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου».

Την Πέμπτη, στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, οι υπουργοί Οικονομικών θα βιώσουν ένα deja vu, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αν και στη θέση του Χριστιανο-δημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βρίσκεται ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς στο διαπραγματευτικό τραπέζι, το μήνυμα που έχει στις αποσκευές του είναι το ίδιο με του προκατόχου του. Ο Σολτς θα απευθύνει επείγουσα προειδοποίηση στους ομολόγους του στο Μπαλί να μη συνεχίσουν με τη δημιουργία χρεών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ έχει απόλυτο “δίκιο”, όταν στην τελευταία έκθεσή του, χαρακτηρίζει την αύξηση των χρεών σε πολλές χώρες ως κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα, δηλώνει ο Σολτς στην Handelsblatt, επαινώντας τη Γερμανία ως ένα λαμπρό παράδειγμα σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής.

«Είχαμε αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο χρέος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το 2009, προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να καταστήσουμε δυνατή μια νέα ανάπτυξη.
Και σωστά πράξαμε. Αλλά, τώρα είναι εξίσου σωστό να μειώσουμε το χρέος μας», αναφέρει σχετικά ο Σολτς.

Το γερμανικό φρένο στο χρέος είναι «ένα κέρδος για τη Δημοκρατία», προσθέτει ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικονομικών.

Ο Σολτς αμφισβητεί ότι είναι βιώσιμη η αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση που χρηματοδοτείται με τη δημιουργία χρέους.

«Θα πρέπει κανείς να μπορεί μακροπρόθεσμα να εξυπηρετεί το χρέος του. Για το λόγο αυτό, θα συνδέω πάντα τη στρατηγική φορολόγησης με το πόσο διάστημα μπορώ να την τηρήσω», αναφέρει-μεταξύ των άλλων- στη συνέντευξή του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης