Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει ποτέ δεκτή στην Ευρωζώνη, αλλά και ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ για μια περίοδο τουλάχιστον 10 ετών εκφράζει ο πρόεδρος της κάτω Βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο πρώτος Έλληνας αξιωματούχος στον οποίο πρότεινε τη λύση της «προσωρινής αποχώρησης από το ευρώ», μεταξύ 2009  και 2011, ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Του είπα ότι πρέπει να μπορείτε να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί», αναφέρει. «Οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας ήταν δύσκολα επιτεύξιμοι σε μια δημοκρατία», ανέφερε ακόμη ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Όλοι ωστόσο μου έλεγαν τότε ότι αυτό το τάιμ-άουτ για την Ελλάδα αποκλείεται σαν λύση», αναφέρει.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι, όταν έθεσε εκ νέου το θέμα στην κρίση του Ιουλίου του 2015 και τελικώς επετεύχθη συμφωνία με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο ίδιος έφτασε πολύ κοντά στην παραίτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρωί της ημέρας που λήφθηκε η απόφαση, η Μέρκελ με ρώτησε: “Θα συνεχίσεις;”. Ήταν μία από τις στιγμές που φτάσαμε πολύ κοντά [στην παραίτησή μου]».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης