Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσουν την χώρα σε έναν “ενάρετο κύκλο” με την έξοδο από το πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση από την αγορά ομολόγων, έχουν κάποια λογική αλλά είναι “φιλόδοξη” και δεν εξαρτάται μόνο από την Αθήνα, τόνισε η Societe Generale.

Για να προσελκύσει επενδυτές και να εντυπωσιάσει τις εταιρείες αξιολόγησης, θα πρέπει επίσης η ευρωπαϊκή ανάπτυξη να παραμείνει ισχυρή, τονίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018 αναμένεται να αποδειχθεί ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα, αναφέρει η Societe Generale σε νέα έκθεσή της. Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα επιτρέποντας την εκταμίευση περισσότερων κεφαλαίων διάσωσης, ενώ το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον προσεχή Αύγουστο.

Επιπλέον, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων, η Ελλάδα θα μπορέσει να εκδώσει νέο ομόλογο τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό θα θεωρηθεί ως σήμα για τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, καθώς οι ανάγκες της χώρας για μετρητά κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Ωστόσο, ένα (ελαφρύ) οικονομικό πρόγραμμα (αν και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη σε κάτι τέτοιο) θα είναι πιθανότατα απαραίτητο για να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο σημαντικό είναι ότι όσο το Eurogroup παραμένει απρόθυμο να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παραμείνει ένα μακροπρόθεσμο ανεπίλυτο ζήτημα, τονίζει η SocGen.

Ακόμα σε πρόγραμμα – αν και ένα light

Τα σημαντικά και τελικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβούν οι οίκοι αξιολόγησης σε ουσιαστική αναβάθμιση της Ελλάδας από την κατηγορία μη επενδύσιμων χωρών. Όσο παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα κάτω του επενδυτικού βαθμού, δεν είναι επιλέξιμα ως collateral στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (ή το QE), εκτός εάν η ΕΚΤ εφαρμόσει waiver σε αυτή την απαίτηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΚΤ, ένα τέτοιο waiver μπορεί να εφαρμοστεί μόλις μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, θεωρηθεί ότι πληροί αξιόπιστα τις απαιτήσεις που οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης.

Έτσι, προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια (παρά την αντίθεση της κυβέρνησης), όχι σε ένα πλήρες πρόγραμμα, αλλά σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει περιορισμένη επιστροφή στην αγορά, διατηρώντας παράλληλα την “ελαφρά” επιτήρηση.

Η SocGen ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς την προοπτική η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει το στόχο της να μην ζητήσει μια τέτοια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όμως, αυτό θα έθετε αδικαιολόγητες και περιττές πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες και θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί αντιπαραγωγική προσθέτοντας πίεση στο σύστημα, εκτός εάν οι ΕΕ / ΕΚΤ βρουν έναν τρόπο γύρω να αλλάξουν τους κανόνες. Αλλά καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό, αφού η ΕΚΤ δεν θα είναι πρόθυμη να αλλάξει τους κανόνες που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης μόνο για να ικανοποιήσει το μεταβαλλόμενο περιβάλλον σε μια χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης