Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η ενδεχόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς των διευθυντικών στελεχών στη Σλοβενία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι περίπου το 50% των Σλοβένων επικεφαλής εταιρειών εκτιμά πως θα υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, κάτι που “τοποθετεί” τη Σλοβενία στις πλέον απαισιόδοξες χώρες σε σχέση με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολιτικές εξελίξεις που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν αβεβαιότητα, οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο και η προβλεπόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αύξησαν την αβεβαιότητα και μείωσαν την εμπιστοσύνη των επικεφαλής των εταιρειών σε σχέση με την προοπτική αύξησης των εσόδων των επιχειρήσεων τους, επισημαίνεται.

Το 13% των Σλοβένων διευθυντών εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ το 41% δεν αναμένει αλλαγές. Περίπου το 1/3 (ήτοι το 31%) των εκτελεστικών διευθυντών είναι πεπεισμένο ότι οι εταιρείες τους θα αυξήσουν την κερδοφορία τους στο διάστημα των επόμενων δώδεκα μηνών και μόνο το 16% θεωρεί πως οι επιχειρήσεις τους θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία την επόμενη τριετία.

Ποσοστό άνω του 80% των εκτελεστικών διευθυντών εταιρειών ανησυχούν για ενδεχόμενες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. “Είμαστε αντιμέτωποι με έλλειψη επαρκώς καταρτισμένου εργατικού δυναμικού για περίπου δέκα χρόνια, αλλά το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια” δήλωσε ο Ούρος Ρόσα από την εταιρεία Akrapovic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 75% των Σλοβένων διευθυντών ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των εταιρειών τους την επόμενη πενταετία, με το 34% του συνόλου να επισημαίνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε σχεδιασμούς σε σχέση με το συγκεκριμένο πεδίο.

Η διευθύντρια της Microsoft Slovenija, Μπάρμπαρα Ντομιτσέλι δήλωσε ότι αυτό (το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός) είναι ένα κακό σημάδι, συμπληρώνοντας πως οι επιχειρήσεις πρέπει να προλάβουν το “τρένο” των τεχνολογικών εξελίξεων, ούτως ώστε να μη βρεθούν εκτός ανταγωνισμού. Ωστόσο, επισήμανε, πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής.

«Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη, διότι πιστεύουν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους απ’ αυτήν, ενώ, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουμε έλλειψη εργατικού δυναμικού, κάτι που είναι παράδοξο» δήλωσε ο Πέτερ Μπόρας από την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού RoboticsX.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης